Смъртността у нас е като в региони с пандемия и войни

Смъртността у нас е като в региони с пандемия и войни
16.05.2019 / 12:51

България е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, следвана от Латвия . В страната ни хората живеят средно 74.8 години, показват данните на Националния статистически институт за периода 2016 - 2018. С най-висока продължителност са Испания (83.4) и Италия (83.1 години).

 

Топим се, а и живеем най-кратко в ЕС - средно 74,8 години

 

Какви са причините за това и каква е прогнозата? На въпросите отговори експертът по демография доц. Георги Бърдаров.

 

"Демографията е тема, която редовно засяга публичното пространство и с нея много се спекулира. Фактите обаче наистина са такива, каквито ги изнасяме сега. Абсолютният брой население и намаляването му не са основна причина за това. Проблемът е в структурите и в много високата обща смъртност", посочи пред Bulgaria ON AIR специалистът.

 

Според него най-големият проблем е отлива на млади хора в чужбина.

 

Той допълни, че това е срамно и обидно, тъй като такава смъртност имат регионите с болестни пандемии и военни конфликти.

 

По думите му в България нищо сензационно и различно не се случва, за да има такива резултати.

 

"Комплекс от фактори, като доходите, здравеопазването, начинът на живот, стресът, оказват влияние", сподели още в "България сутрин" Бърдаров.

 

Той е на мнение, че всеки един фактор в здравеопазването оказва влияние, тъй като ние имаме най-ниската продължителност на живот, а най-застаряващо население.

 

Експертът смята, че политиката пряко влияе на демографията и ако държавата ни си оправи икономиката, тази демографска криза също ще се оправи.

 

Прочети още на: https://www.dnes.bg

 

Свързани новини

.........................................
17.12.2019 / 10:00

На 17 декември отбелязваме Св. Пророк Даниил. Неговото житие е забележително и образът му остава отпечатък както в целия тогавашен свят, така и днес.

 

Св. Даниил е...

.........................................
13.12.2019 / 11:36

Театър "Криле" ще гостува в град Сливен с комедийния спектакъл "Брачни безумия", изпълнен със смях, преструвки и игри, на 16 декември 2019 г. (понеделник) от...

Източник: БТА
11.12.2019 / 09:35

Помагала за представяне на тракийското културно наследство пред ученици изработи по проект Регионалният исторически музей "Д-р Симеон Табаков" в Сливен....

 

Copyright © 2008-2020 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев