Галя Георгиева: Изявата на децата е приоритет за нас

....................................
12.04.2019 / 17:30

Десет индивидуални награди в различни категории, колективни награди в две възрастови групи, специална награда на журито и гран при ще бъдат връчени на победителите във втория Национален детско - юношески театрален фестивал "Сцена под Сините камъни" в Сливен /12 – 14 април/.

Това съобщи Галя Георгиева, секретар на НЧ „Зора 1860“, организатор на фестивала. Всички деца ще получат грамоти за участие, книги и сувенири с логото на Община Сливен. Средствата са осигурени от лични дарения на председателя на Общинския съвет Димитър Митев – патрон на събитието, общински съветници и местните фирми „Аватари Секюрити“ и „Шаклиян“.

Над 20 трупи от цялата страна са заявили първоначално участие във фестивала, но след прецизна селекция са допуснати 14 спектакъла, поясни още Георгиева. Прави впечатление разнообразието от избора на автори и подходът към техния театрален прочит, акцентира още тя. Шест са театралните трупи от Сливен и региона, които ще участват тази година. Председател на журито за втора година ще бъде Златко Гулеков,

дългогодишен директор на Сливенския драматичен театър, Георгиос Филаделфефс –оперен певец и пианист, и за първа година Илиян Урумов – художник и сценограф.

 

„Отколешна наша мечта е в Сливен да има такъв фестивал. Знаете, че в читалище „Зора“ детски театър съществува доста години, той е с традиции. Създаден беше от Николай Априлов, сега се ръководи от Ивайло Гандев, актьор в сливенския театър. Тази година, за наша радост, участват повече деца, разделени са в две възрастови групи – до 14 години и от 14 до 19 години, т. е. има деца от 4 – ти клас до абитуриенти.В града ни пристигнат 160 гости, за нас като организатори е важно

всички да се чувстват добре, да останат доволни, да разгледат Сливен, да опознаят забележителностите на нашия град и това да остане у тях прекрасен спомен. Подготвили сме културна програма, помислили сме и за забавлението на децата – организираме детска дискотека, където всички да се съберат и да си общуват за фестивала. Съставихме така програмата, че всяка трупа да има възможност да гледа останалите и да си „сверяват часовниците“. Сред участниците има групи с по седем национални награди, за някои спектакли пък самите деца са автори на музиката, което е показател за нивото на нашите млади театрали“, заяви още Галя Георгиева.

Тя подчерта като радостен факт участието във фестивала на театрални групи от различни читалища, в т.ч. и от малки селца, където явно „нещо се случва, децата са ентусиазирани, а режисьор на една от трупите е ученик от Сливен“. Като предизвикателство за читалището домакин - „Зора“, тя определи спектакъла „Бременските музиканти“ по приказката на Братя Грим, като премиерата беше преди два дни.

Членовете на журито ще се срещнат с всички ръководители. Целта на работните срещи в рамките на фестивала е професионалистите да подпомогнат режисьорите – любители в по-нататъшната им работа в областта на ученическия театър и работата с децата.Изявата на децата е приоритет за нас, коментира още Галя Георгиева.

В добро сътрудничество с Общинския съвет в Сливен организаторите са успели да осигурят всички награди и парични поощрения.Това е добро начало на второто издание на „Сцена под Сините камъни“, дай, Боже, да има още много напред и да се обогатява, а и да расте интересът към това събитие, пожела Галя Георгиева.

 

Официалното откриване на фестивала е довечера в 18 ч., зала "Зора"

 

ВХОД СВОБОДЕН за всички представления обявиха организаторите.

 

Общински съвет-Сливен

Още снимки от новината

....................................

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев