Петър Илиев, кмет на село Тополчане: Трябваше да сложа край на една анархия и абсолютно порочна практика

снимкa:" Наблюдател", Петър Илиев, кмет на село Тополчане
08.02.2019 / 16:45

Във връзка с публикации на уважавани от нас местни медии, които засягат казус, свързан с кметството на село Тополчане и името на настоящия кмет Петър Илиев, без публично изнесена негова гледна точка, репортер на „Наблюдател“ потърси г-н Илиев за коментар, както и общинското ръководство на Сливен, доколко последното е запознато и с каква информация разполагат по случая. Публикация от 21.01.2019г. в местна медия със заглавие „Първата селска юристка си тръгна, а селският кмет?“ предизвика нашия интерес. Какво сподели пред наш репортер кметът на село Тополчане Петър Илиев?

 

Петър Илиев е кмет на сливенското село от 2015 година. Какво обаче той заварва като документация, отчетност, или както сам се изрази „Завареното положение беше меко казано абсолютна анархия“.

 

„След встъпването ми в длъжност като кмет на с. Тополчане на 10.11.2015г., беше редно да се запозная с документите, които приех с протокол от предишния кмет, както и с всички останали документи от архива, под които щях да полагам подписа си и да гарантирам достоверност според законите на Р България. Не беше трудно да установя множество нередности по редица дейности в документите до м. април 2015г. Завеждани и описвани по задължение и длъжностна характеристика от младши експерт, секретарка, държавен служител - г-жа Даниела Колева Петрова. Установих проява на абсолютна небрежност, некомпетентност и липса на професионализъм. В процеса на работа започнаха да възникват още проблеми с други държавни институции, за които разполагам с документи и доказателства. За провеждане на конкурс за държавен служител относно изискванията за заемане на определена длъжност, съм се позовал на нормативните актове. Юристката Мария Митева е назначена на мястото на Даниела Петрова, която излиза в майчинство още по времето на бившата кметица на село Тополчане през 2015 г.“, заяви настоящият кмет Петър Илиев.

 

Според Протокола на Общинска администрация-Сливен изискванията към качествата на кандидатите за длъжността „младши експерт“ в административно звено в село Тополчане са спазени по закон.

 

„В трудовата книжка на юристката Мария Митева има защитен стаж по специалността ѝ“, уточни Петър Илиев.

 

При проверката преди встъпването си в длъжност кметът и екипът му констатират липса на архивирана и подредена документация, множество предписания от НОИ за грешки при подаване на болнични листове, при изготвяне на УП-2 и УП-3 има непопълнени и недовършени удостоверения при написването. Липсват подписи на изготвил на счетоводител и кмет, както и заявления при изготвяне на удостоверенията. Получени са протоколи от НАП за попълване на грешни данни през 2010г, 2011г, 2012г., 2013г., 2014г. и 2015г. Установени са множество корекции на декларации. Има справки на служителите в кметство Тополчане и кметство Калояново за пропуски в изчисляването на осигуровките. В попълването на пълномощните, сега - придружителни писма, се виждат множество корекции на подадените вече декларации. На някои от придружителните писма липсват данни, има неподписани и неподпечатани. На два пъти в кметството е получено разпореждане за констатирани нарушения от Пожарна безопасност. По данни на служители от социалните служби за обществено полезния труд от 14 дни липсват подписи в инструктажните книги. Присъствените форми - отчети за положен труд, таблици и протоколи не са представяни в срок.

 

„Присъствието на отработващите за 14 дни се е водело от общ работник, назначен на работа в кметството на селото, който от дома е попълвал документите на неграмотните, като е разполагал с личните данни на всичките почти 400 души. По данни на свидетели, срещу заплащане, всичките са се водили на работа, но в действителност са работили в други градове и села. При встъпването ми в длъжност този работник беше веднага освободен с цел незабавното прекратяване на тази порочна практика“, обясни Петър Илиев и допълни, че ведомостта за заплатите се е правила от служители в друга администрация, а болничните листове са обработвани от друг служител.

 

При встъпването на Митева през април 2015г., справката на заетите с обществено полезен труд-2015г. стартира с 380 души, чиято бройка до декември същата година пада до 358 души. През 2016-та заетите с обществено полезен труд през февруари са 343 души, а до декември същата година се стопяват до 95. През 2017-та през февруари те са били 133-ма, а декември едва 49 души. През 2018 г. февруари заетите с обществено полезен труд са 59, а декември на същата година едва 39 души. Това показва справката през мандата на Илиев и неговия екип, за което той коментира следното:

 

„Този резултат е налице, благодарение на екипа ми, с огромната помощ на Митева, защото през този период на същите тези хора от април 2015-та, почти на 100%, успяхме да им осигурим постоянна работа и значително добри доходи“.

 

Но да се върнем към настоящето в историята около мястото младши експерт в Кметство с. Тополчане. Сливенският административен съд се произнася в полза на юристката Мария Трифонова Митева, която е назначена за младши експерт. Даниела Петрова обжалва решението на Сливенския съд пред Върховния административен съд в столицата и печели делото.

 

От своя страна кметът на Община Сливен Стефан Радев посочи, че няма как да коментира съдебни решения.

 

„Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация служителите в кметствата се назначават от кметовете по места. Винаги съм държал те да имат тази самостоятелност, респективно и отговорност. Дали служителите да бъдат с икономическо, юридическо, или друго образование, е решение на кмета на съответното населено място“, подчерта Стефан Радев.

 

Той посочи, че Сливен е най-голямата по територия община в България, с най-много населени места.

 

„Общината е осигурила възможност за достатъчен брой служители в кметствата. Целта е по-добро административно обслужване“, изтъкна още Радев.

 

06.02.2019г.

Александра Иванова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев