Пловдив от днес е Европейска столица на културата

Снимка: © Facebook / Пловдив Европейска столица на културата 2019
12.01.2019 / 14:03

От днес Пловдив е Европейска столица на културата. Откриващото събитие ще се проведе тази вечер от 19 ч. Става дума за грандиозен спектакъл с името "Ние всички сме цветове".

 

На 30-метровата сцена, намираща се в центъра на града, ще се качат 1500 изпълнители - музиканти и актьори - от цял свят. Те ще се пресъздадат мащабната атмосфера на основните теми от програмата на "Пловдив 2019". Сред обявените изпълнители са Теодосий Спасов, Валя Балканска и др.

 

Концепцията за събитието е на немската артистична компания phase7 performing.arts и артистичният й директор Свен Сьорен Байер. Върху гигантската сцена, сглобена върху затворения за движение булевард "Цар Борис III Обединител", има 10 LED екрана и над 350 прожектора.

 

В културната програма на откриващия уикенд влизат прожекции на български филми в "Лъки Дом на киното", изложба на художника Кольо Карамфилов в Градска художествена галерия, музикална програма на откритата сцена "Ядрото" в Капана, концерти на площад "Стефан Стамболов" (пред сградата на Община Пловдив) и огнен спектакъл на Пеещите фонтани в края на деня.

 

Очаква се на откриването тази вечер да присъстват председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова и еврокомисарят Мария Габриел.

 

Движението на автомобили в центъра на Пловдив е спряно заради събитието и е забранено паркирането. Промените в движението в Пловдив бяха въведени още на 27 декември и доведоха до промени и в маршрутите на превозните средства от градския транспорт.

 

Откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ще се излъчва на живо в YouTube за всички, които няма да могат да присъстват./webcafe.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев