„Сдружение Азбукари“ започна кампания за изграждане на „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“

....................................
10.01.2019 / 17:05

ЗА ДЯДО ДОБРИ - СВЕТЕЦЪТ ОТ БАЙЛОВО

 

Инициативата за построяване Мемориал на Дядо Добри – българският светец от Байлово, е резултат от една общочовешка и българска потребност, потребността от ясна визуализация и докосване едновременно до духовното и материалното, до същността и нейното изображение.

 

Още приживе, той, старецът от Байлово, бе признат от раздираното ни от противоречия и противопоставяния общество като духовен човек, обърнал гръб на всичко долно, мерзко и недостойно, възприемаше го като светец. Защото живееше скромния си живот по своя собствена мярка, неговият аршин бе аршинът на безкористното Добро.

 

Когато днес говорим и мислим за него, си припомням една история, за която казват, че станала в младежките години на Алберт Айнщайн. Провокиран от своя Професор за връзката между Бог, като творец на всичко, включително и на Злото, младият студент, представете си, поставя въпроса за съществуването на неща като „студ” и „тъмнина”! Той отрича тяхното съществуване, просто ги определя като отсъствие на „топлина” и като отсъствие на „светлина”! И прави извода: „Злото не съществува само по себе си. То е просто отсъствието на Доброто, отсъствието на Бог. Прилича на студа и тъмнината и е просто дума създадена от човека, да обозначи липсата на Добро. Бог не е създал Злото. Злото не можем да оприличим нито на вярата, нито на любовта, които съществуват както топлината и светлината. Злото – това е само резултат от отсъстващото Добро и Божествената любов у човека. Злото прилича на студа, който се появява тогава, когато няма топлина, или на тъмнината, която настъпва при отсъствието на светлина.”

 

Историята и животът на Дядо Добри прилича на Топлината и Светлината, на Доброто, което е измерител на Любовта и Човечността ни, доколко я имаме или нямаме в душата си!

 

Дядо Добри, най-често общуваше мълчаливо, често оставяше и незабелязан и подминаван от върволиците хора. Но той вълнуваше с тихото си присъствието, с погледа си нищо не искащ и не чакащ, и с щедрата си десница събрала даренията на нашата човечност и сочеща Пътя към Храма!

 

Един Паметник и Спомен за този наш съвременен светец, приживе канонизиран от народа ни, е Акт на това, че нас ни има, че има Светлина, бореща се с Мрака в душите ни, че има Топлина, която не допуска Студът на Отчуждението и Безнадежността да сковат сърцата и обезвереното ни общество!

 

Дядо Добри – „канонизираният“ приживе от народа светец от село Байлово изгради тихо и кротко пантеон от всенародна любов, макар винаги да е странял от публичността и прожекторите. Градеше го тухличка по тухличка, докато години наред събираше стотинка по стотинка милостиня пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ и на други места. Милостиня, която после до стотинка даряваше на български храмове. И този негов пантеон от всенародна любов ще продължи да се доизгражда и украсява от поколение на поколение.

 

На официалната фейсбук страница на инициативата „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“ българи от всички краища на света могат да публикуват свои отзиви, да прочетат информация как се движи инициативата, при пълна прозрачност в отчитането на даренията.

 

Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като „Сдружение Азбукари“ вече откри банкова сметка – BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника.

 

За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа HelpKarma. На адрес https://helpkarma.com/campaign/monument-diado-dobri-144 те могат да дарят за каузата само с 2 кликвания.

 

Събраната сума до този момент е 15 956 лв. Благодарим за вярата в хубавата кауза! Доброто е в нас, трябва само да го поканим!

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев