До 15 януари ще се пътува без винетка

АПИ капитулира: До 15 януари ще се пътува без винетка
03.01.2019 / 19:32

До 15 януари по пътищата на България ще може да се пътува без винетка. От тогава тол-полицията и пътната полиция ще започнат да глобяват за липсата на винетка. Това обясни директорът на Националното тол-управление в Агенция "Пътна инфраструктура" Антон Антонов на извънредна пресконференция.

 

Той обясни, че в момента тече информационна кампания за шофьорите. Именно заради това ще има такъв гратисен период, преди полицията да започне да налага санкции. Освен това от АПИ установили, че повечето налични винетки изтичат в края на този месец, допълва "Дневник".

 

Антонов призна, че има проблем на граничните пунктове, тъй като там липсват портали за покупката на винетка. До момента само на "Капитан Андреево" има такъв, а от днес би трябвало да бъдат внедрени още 4 на "Дунав мост". "До края на месеца на всеки граничен пункт ще се продават електронни винетки. От 7 януари ще разпространим мрежата от места, където ще се осъществява продажбата на винетки, а в момента чужденците могат да се информират чрез сайта на АПИ как да си купят такава винетка", обясни още Антонов.

 

От днес спира и конвертирането на хартиени винетки в електронни. Ръководителят на отдел "Информационно обслужване" в Националното тол-управление Олег Асенов уточни, че това се налага, тъй като "повече от 33% от опитите за конвертиране не са както трябва". "Мога да дам пример как 168 винетки са конвертирани за един и същи регистрационен номер на превозното средство. Има и десетки конвертирани месечни винетки за един и същи номер. Няма проблем в системата, потребителите просто се опитват да видят как системата ще реагира. Това обезсмисля процеса на конвертиране", обясни той.

 

"Това е най-сложната информационна система, която работи в България в момента и не може всичко да се случва за миг", каза още Олег Асенов.

 

Източник: segabg.com

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев