Сливенските огнеборци с препоръки към гражданите по време на празниците

....................................
21.12.2018 / 18:15

Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Сливен съветва гражданите за честването на новогодишните празници:

 

Украсяването на коледната елха, приготвянето на празнична вечеря, фирменото парти, както и запалването на новогодишни фойерверки носят своите скрити опасности. Спазването на няколко правила ще Ви осигури спокойно и пожаробезопасно посрещане на празниците.

 

ИЗБОР НА КОЛЕДНО ДЪРВО:

 

Избирайте елхи със свежи иглички, които няма да падат, когато бъдат докоснати. Преди да поставите стеблото в стойката, отрежете 3-5см от основата, която вероятно е изсъхнала. Уверете се, че елхата е на поне 80 см разстояние от източници на запалване като камини, радиатори, свещи, вентилатори, лампи и други! Уверете се, че елхата не възпрепятства изхода.

 

УКРАСЯВАНЕ НА КОЛЕДНОТО ДЪРВО:

 

Използвайте лампички, които са конкретно за елха и са сертифицирани като безопасни. Сменете всеки наниз от лампички с износени или скъсани кабели или разхлабени връзки. Спазвайте инструкциите на производителя. Никога не използвайте свещички за декорация на елха. Винаги изключвайте лампичките, когато си лягате или излизате навън.

 

ПРИГОТВЯНЕ НА ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕРЯ:

 

Празничната вечеря събира семейство и приятели на едно място. Приготвянето й осигурява поле за изява и творчество и може да бъде много разтоварващо. Но дали подозирате, че оставени без надзор работещи готварски печки и котлони са една от най-честите причини за възникване на битови пожари?

 

Бъдете на щрек! Ако Ви се спи, уморени сте или сте употребили алкохол, не започвайте да готвите. Останете в кухнята, когато пържите, печете или варите храна и я наблюдавайте редовно. Използвайте таймер, за да Ви напомня, че готвите. Поставете всичко, което може да се запали – кухненски ръкавици, дървени прибори, опаковки за храна и кърпи далеч от котлоните.

 

При пожар върху котлона – задушете пламъците като поставите капак. Изключете котлона и оставете така, докато изстине!

 

При пожар във фурната – изключете фурната и не отваряйте, докато не изстине!

 

УПОТРЕБА НА СВЕЩИ:

 

Използвайте свещници, които са стабилни и няма лесно да се преобърнат!

 

Поставете свещника на надеждна и подредена повърхност, на минимум 30 см от всичко горимо!

 

Палете свещите внимателно! Пазете косата си и широките дрехи от пламъка!

 

Пазете децата и домашните любимци от горящи свещи!

 

Изгасете всички свещи, когато си лягате или излизате от помещението!

 

Не оставяйте децата сами в стая с горяща свещ! Дръжте кибрити и запалки на високо, в заключващи се шкафове, далеч от обсега на децата!

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев