Радостин Бозуков, БСП-Сливен: Аз съм оптимист за визията на България

РАДОСТИН АТАНАСОВ БОЗУКОВ ( СНИМКА: ОБЩИНА СЛИВЕН)
14.12.2018 / 21:31

15 години по-късно след едно откровено интервю за национална онлайн медия, в което сливенският хотелиер и бизнесмен Радостин Бозуков заявява „Хотелите с висока категория имат по-добро бъдеще“.

 

Радостин Бозуков е собственик на хотелски комплекс "Национал" в Сливен.

 

Началото:

 

През 1995 година прекратява кариерата си на музикант и купува първото си заведение - кафе-сладкарница. Три години по-късно открива ресторант "Национал". Оттогава досега оформя комплекса, който е част от архитектурен резерват в центъра на града и включва две къщи-паметници на културата и новопостроена хотелска част.

 

Сега:

 

Към настоящия момент Бозуков е общински съветник от групата на БСП-Сливен, член на Комисията по европейска интеграция, международно сътрудничество и партньорски инициативи, Комисията по инвестиционна политика и устройство на територията, Комисията за децата, младежта и спорта.

Седем години по-рано пред национална медия той изброява приоритетите си, ако бъде избран за общински съветник, а това са: възстановяване на инфраструктурата и подходите на всички бизнес структури, които работят с гости на Сливен- хотелите, къщите за гости в околностите, възстановяване Задругата на майсторите в Сливен, обособени стоянки за таксиметровите автомобили и други.

За какво успя и за какво не успя Радостин Бозуков да се пребори като общински съветник в местния парламент на Сливен. Вижте интервюто с него:

 

-Г-н Бозуков, може ли да направите една равносметка дотук за какво успяхте и за какво не успяхте да се преборите като общински съветник и защо от листата на БСП?

 

-С този въпрос провокирате спомените ми. Връщате ме седем години назад във времето, когато Сливен беше един разкопан град със сериозно нарушена инфраструктура, съсипан туризъм, прекратени взаимоотношения с всички тур оператори, които водеха туристи през лятото, сериозен отлив на чуждестранни инвеститори. Изброеното дотук ме накара да се кандидатирам за местния парламент, давайки всички тези обещания, които изброите. С прекрасния екип, който създадохме начело с бившия вече кмет инж. Кольо Милев, успяхме да завършим водния цикъл на града и възстановим асфалта на много улици. Изградихме първото кръгово движение и веднага се заехме с проектирането на второто кръгово движение, което наскоро настоящият кмет на Сливен Стефан Радев откри. Завършихме и проектирането на ул.“Раковска“, чието откриване предстои. Успешно завършихме и проекта „Антична крепост Туида“, а с нейното откриване започна и възстановяването на туризма в Сливен. Разбира се, останаха и много неизпълнени задачи, които след като приключи 5-годишния мониторинг, Кметът и общинската администрация трябва да продължат да надграждат започнатото, а то е:

Пробив на улицата-подход към Крепост „Туида“, изграждане на паркинг за автобуси-49 местни, възстановяване на тунела, който извежда към реката, както и доизграждане на входната порта. Още- изграждане на подходящи постройки, които да ползват местните занаятчии, създавайки улица на занаятите по подобие на „Етъра“.

А защо съм в листата на БСП? Тук ще бъда много кратък. За мен БСП е единствената социална партия, която успешно налага основните си приоритети, а именно демография, образование, здравеопазване, икономика.

 

-Ясно е, че бизнес се прави трудно, но в общи линии посочете основните перипетии, които ви се наложи да преодолявате, за да защитите и развиете комплекс „Национал“.

 

-През 2003 г за национална медия дадох интервю. След 15 години от тогава досега мисля, че успешно доказвам това мое твърдение, хотелите с по-висока категория имат по-добро бъдеще. Схемата е проста… По-качествена услуга генерира по-високи приходи. По-високите приходи генерират по-високо развитие. Неотдавна чествахме 20 години „Национал Палас“, а за мото избрахме „Традиции и качество в сърцето на града“. За тези 20 години постигнахме сериозни успехи и национално признание. През 2016 г. спечелихме Националния конкурс „Сграда на годината“ и специалната награда, построявайки специалното крило на хотелския комплекс. Последното е построено по технология „Бетон Керн“. Темперирайки стоманено-бетонна конструкция, ние отопляваме или охлаждаме хотела, при това изключително икономично. Тя е и 100% пасивна и 100% екологична сграда втора в България до тогава. Приех предизвикателствата и рисковете, които носеше тази нова технология, че тя ще донесе желания комфорт и…не се излъгах. До настоящия момент успешно устояваме рейтинга си в сайта на най- голямата резервационна система в света, който е 9.4. Това е изключително висок рейтинг, чрез който нашите клиенти определят качеството на основните ни услуги-хигиена, комфорт, сервиз, храна в ресторантите, сигурност. През последните години развихме конферентния туризъм, устоявайки на силната конкуренция на градовете Бургас и Стара Загора.

 

-Какви трябва да бъдат отношенията между Общината и бизнеса? Бизнесът достатъчно ли прави за Общината и обратното? Общината достатъчно ли прави за бизнеса в регион Сливен?

 

-Взаимоотношенията между Общината и бизнеса трябва да бъдат партньорски, изградени върху взаимно доверие. От една страна общинската администрация трябва да участва и печели европейски проекти, от друга бизнесът да дава самочувствие и сигурност в качеството, което ще се получи по време на тяхното изпълнение.

 

-Може ли да споделите за нашите читатели вашите положителни отзиви по отношение местното управление през последния мандат? Разбира се, нека чуем и вашата конструктивна критика един път- като бизнесмен и втори път-като общински съветник от групата на опозиционната БСП в Сливен.

 

-Като общински съветник заявявам, че от началото на мандата на кмета Стефан Радев до настоящия момент спечелените проекти са малко. Има и такива, които няма да доведат до очаквана обществена полза за гражданите.

Като бизнесмен преценявам, че основният проблем в община Сливен остава недостига на квалифицирани кадри. Освен това остава необяснимо за мен, как при одобрение от Общинския съвет на Сливен на всички наредби за насърчаване на чужди инвестиции, такива няма.

Не мога да не отдам и заслуженото признание за стореното в последната година на общинската администрация и кмета Стефан Радев. Изграждането на двата мащабни проекта Кръговото на Розова градина и пробива на ул.“Раковска“, успешно приключилите фестивали „Сливенски огньове“, традиционния базар „Стоте войводи“, които се осъществиха и с участието на местни фирми.

 

-Искаме да чуем вашият прочит на проекта „Визия за България“?

 

-Проектът „Визия за България“ е един успешен проект, застъпил в себе си основните приоритети за развитие на страната ни: Инвестиции в нови и с висока добавена стойност производства; Създаване на благоприятна бизнес среда; Увеличаване на доверието в социалната и здравно-осигурителна система; Прозрачност в разпределението на европейските средства.

А ако имате предвид моята визия за България, то аз съм оптимист.

 

 

Интервюто взе:

Александра Иванова

14.12.2018г.

гр.Сливен

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев