Рокери от близо и далеч дариха средства за операцията на малкия Ивчо от Сливен

....................................
10.12.2018 / 16:40

Различно всеки един от Нас си представя Коледа. За едни Коледните празници са топло семейно огнище, отрупана трапеза с вкусни гозби. За втори прекрасната Коледа е трепетното очакване на подаръци от дядо Коледа под нагиздената, светеща елха. За трети това време се посвещава за среща с близки, които се завръщат от чужбина. За четвърти тя е друга възможност- да си подарят ваканция в екзотична държава. Многообразни са идеите за приятно изкарване на Коледа и весело посрещане на Новата година. Немалко са и хората, за които този празник е символ на Надеждата. Има много самотни, бедни и болни хора, за които Коледа се превръща в ад, когато никой не ги търси. Има хора, които тайно се надяват една добра ръка да почука тихо на вратата им. Има родители, чиято единствена мечта е да видят болното си дете отново на крака и здраво. Такива са Атанас Бонев и Даниела Митева- родители на Ивелин Атанасов Бонев от Сливен, ученик в ОУ „Димитър Петров“, на 9 години.

Както е известно по медиите беше разпространен призив от името на Даниела Митева и учебното заведение на малкия Ивчо за помощ.

 

Нека разкажем откъде тръгват мъките на малкото дете от Сливен. Ивчо се ражда преждевременно в 26г.с. и с тегло едва 800 грама, на 29 май 2009г. Три месеца е настанен в болница в Стара Загора. Неговите родители са мислили, че най-лошото е минало, но когато Ивчо е бил на около година, разбират, че изостава в развитието си.

 

Започва рехабилитация. Преди 3 години на Ивчо са направени няколко операции за отпускане на сухожилията, след които състоянието на момчето се е подобрило.

Двамата родители работят, а деветгодишният ученик е в 3-ти клас в ОУ „Димитър Петров“ в Сливен.

 

Какво сподели бащата на Ивчо Атанас Бонев пред репортер на „Наблюдател“:

 

„Жена ми роди много по-рано, в първите дни от седмия месец. Още тогава ни казаха, че нищо добро няма да се получи от детето ни. Роди нормално, но всъщност, вкараха жена ми в сливенската болница за аборт, не за раждане. Грубо звучи, но се стараем да не си спомняме за онези моменти. Ивчо изкара 3 месеца в Неонатологията в болницата в Ст. Загора, като месец и половина беше в кувиоз и месец и половина в „Дом майка и дете“, за да наддаде килограм, защото той се роди 800 грама. От Стара Загора го взехме 2, 890 кг. Имаше специалист , който го следеше, но впоследствие се установи, че на 10 месеца не можеше да стои седнал. Ивчо е претърпял пет операции в Пловдив. Една от операциите се оказа неуспешна и ще му остане травма за цял живот-на ходилото на дясното краче.“

 

Родителите започват да събират пари за операция в чужбина. Ако не се направи тази операция, след време Ивчо няма да може да върви дори и с проходилка и ще се превърне в изцяло зависим от друг човек. Бащата и майката са се свързали с клиника в Истанбул, чийто специалисти дават надежда, че детето ще може да проходи самостоятелно. Сумата, която е необходима за операцията е 20840 евро и се оказва непосилна за работещите родители. Затова те се обърнаха към медии, към близки и приятели, към сливналии, към всички български граждани тук и в чужбина със зов за помощ за финансова и морална подкрепа.

 

Вчера, 9-ти декември, на техния призив се отзоваха момчетата от МС“ Хайдути“- Сливен и МС “Хайдути“,щата Илинойс, които събраха съвместно определена сума от членовете на „Хайдути“ от Сливен и Чикаго.

 

МС“ Хайдути“ са добре познати сред сливенската общественост. Те са обикновени, работещи момчета, но винаги са там, когато трябва да се поднесе венец на славата и признание към български герои, когато трябва да защитят човешка или социална кауза или да подкрепят българско дете. Те са облечени в черно, изглеждат „страховити“, но всъщност са едни смели и отговорни, български мъже, грижовни към семействата си и обединени под мотото„ Брат за брата“. Те са съвременните рицари в черно, лоялни, принципни, почтени. Те са „Ангелите в черно“, чиито сърца туптят в един и същи ритъм, когато става въпрос за България, за деца като Алекс и Ивчо, за българска памет и герои, за Свобода.

 

Вчера момчетата не пропуснаха отново да дарят своята лепта преди Рождество Христово, в името на всичко човешко и свято, на бащата на малкия Ивчо от ОУ „Димитър Петров“-Сливен, с надеждата малкото българско дете да проходи.

 

 

Александра Иванова

10.12.2018г.

 

 

 

Още снимки от новината

....................................
....................................
....................................
....................................
....................................
Майкият Ивчо, снимка: Александра Иванова

 

Снимки: Александра Иванова и Йордан Дачев
 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев