Д-р Станимир Хасърджиев:България е една от малкото страни, в които се преследват жертвите на трафик на наркотици

....................................
05.12.2018 / 14:05

Д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация:"България е една от малкото страни, в които се преследват жертвите на трафик на наркотици"

 

Българските ученици и младежи остават на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди, според данни от последните проучвания за разпространение на наркотични вещества в страните от ЕС. Данните са от изследване сред тийнейджъри на възраст 15-16 години и на пълнолетни до 30 години.

 

Всеки трети от анкетираните е посочил, че поне веднъж в живота си е употребявал дрога, докато за останалите страни средните стойности са близо 2 пъти по-ниски. В 90% от случаите е използвана марихуана, а около 6% признават за амфетамини, метаамфетамини, екстази и кокаин. Първата употреба най-често е между 14 и 16 години.

 

Токсикологът от "Военна болница" - Варна д-р Мариета Йовчева е категорична: "Във "веселия чай" няма нищо нито весело, нито безопасно. Напротив, под термина "весел чай", "билков тамян" и други улични наименования се крие една изключително опасна нова група наркотици – синтетични канабиноиди.

 

Тези вещества са многократно по-високо отровни от канабиса. Токсичността на тези съставки, които се използват, т.нар. "весели чайове" и соли за баня е в много пъти по-висока от тази, която сме виждали при отравяния с марихуана и други производни на конопа.

 

Доктор Иван Добринов - психиатър в държавната психиатрична болница в Раднево, често се среща с тежките последствия от употребата на наркотици.

 

"Основно ги внасят от Китай тези субстанции. Регистрират ги като нещо друго и те преминават границата като соли за вана, като ароматизатори, тор за цветя или нещо друго. Най-често тук се пакетират разфасоват и разпространяват. Примерно, при синтетичните канабиноиди се внася бяло прахообразно вещество, което се разтваря в някакви разтворители тук на място и с него се накисват или напръскват някакви сушени субстанции, които могат да бъдат абсолютно безобидни - растението тамян, някакъв чай, а може да се обработи и марихуана, която допълнително получава по-различен ефект от химикалите", уточнява той пред БНР.

 

По думите му това нещо се изсушава, пакетира и разпространява като смеси за пушене. В отделението има десетина души, попаднали там точно от синтетични стимуланти, включително с тежки психиатрични разстройства и тежка агресия.

 

Бивш наркозависим младеж сподели, че му е отнело над 5 години да спре да употребява дрога. Пристрастил се като ученик покрай приятели, но насладата от преживяванията продължила само първите няколко дни.

 

"България е една от малкото страни, в които се преследват жертвите на трафик на наркотици", казва д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация.

 

"В най-добрите системи по света нещата са съвсем обърнати – хората, които са жертви на трафика, законът не ги преследва, а напротив - те са партньори на държавата и държавата ги подпомага по много начини. По последни данни, които бяха изнесени неотдавна, над 80 000 млади души за последните 10 години са били осъдени за това, че са жертви и че са болни. Зависимостта е заболяване, което има своето МКБ! За първи път чувам някой да бъде осъден заради това, че се е разболял, а не да бъде осъден този, който го е всъщност разболял", допълва още Хасърджиев.

 

"Така младежите попадат капан и са третирани като престъпници, а не се търсят истинските източници на престъпността" предупреди Хасърджиев. Програмите за зависими също не са достатъчни, тъй като такива има само за зависимите от венозно прилаганите наркотици.

 

"За така наречените "парти наркотици", които масово се употребяват – кокаин, амфетамини, метамфетамини и новите синтетични наркотици - няма никакви програми".

 

Хасърджиев изтъкна, че често служители на реда причакват млади хора пред входовете на дискотеки и срещу съответна сума не ги задържат заради това, че са си купили дрога./Днес.бг

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев