Европейска седмица за намаляване на отпадъците 2018

....................................
04.12.2018 / 17:15

Европейска седмица за намаляване на отпадъците 2018 ( ЕСНО 2018) PRESS RELEASE

 

Над 14 000 дейности за намаляване, повторна употреба и рециклиране!

 

От 17ти до 25ти Ноември 2018, ЕСНО 2018 осъществи 10та международна седмица за намаляване на отпадъците. Не само в Европа но и в много страни от Азия, Латинска Америка се осъществиха дейности за намляване, повторна употреба на продукти и материали, почиствания на градската среда и природни паркове. Повече от 14,000 дейности¹ в 30 страни.За повече информация Медиен пакет.

 

The European Week for Waste Reduction 2018

 

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (EWWR) е международна инициатива, целяща да насърчи прилагането на действия за повишаване на осведомеността относно устойчивото управление на ресурсите и отпадъците в рамките на една седмица. Целта на действията на EWWR е да се промени поведението на европейските граждани по отношение на техните модели на потребление и навици за отпадъци.

 

През 2018, 14,347 дейности са проведени. За координацията се грижиха 32 национални и регионални организацииот 20 страни.

 

Всяка година EWWR предлага специален акцент върху превенцията на отпадъците чрез тематичния фокус. За 10-ото издание избраната тема е "Превенция на опасните отпадъци: време за детоксикация - "Hazardous Waste Prevention: Time to Detox!". Опасните отпадъци представляват по-голям риск за нашето здраве и нашата околна среда в сравнение с други видове отпадъци. По този начин е още по-важно да намалим консумацията на продукти с опасно съдържание, както и да се уверим, че те са правилно изхвърлени. Всяка година се генерират 100 милиона тона опасни отпадъци, една пета от които идват от домакинствата. Ето защо тази година EWWR насърчи разработчиците на действие да мислят за начините за детоксикация и намаляване на използването на такива продукти в близките им околности, като бани, кухни, навеси и гаражи. Открийте някои от вълнуващите предстоящи действия в нашата база данни за действия от 2018 (база данни 2018) г. и не се колебайте да се включите!

 

Отбелязване на 10то юбилейно издание на ЕСНО

 

Тази година бележи десетото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

 

Въпреки че през последните 10 години EWWR е претърпял значителен ръст и промени, основната му мисия остана същата: да допринесе за предотвратяването и намаляването на отпадъците в Европа и извън нея, като насърчи и подкрепи прилагането на действия за повишаване на осведомеността. В този смисъл тя е провокативна инициатива, действаща въз основа на доказателства, че нашите модели на потребление и производство водят до неустойчиви нива на отпадъци и да достигнат до гражданите, организациите и създателите на политики в Европа, за да направят промяна много преди темата станаха широко обсъдени в гражданското общество и високо в политическия дневен ред.

 

През последните 10 години EWWR премина от силни страни към сила, достигайки милиони хора в повече от 40 страни и предотвратявайки генерирането на хиляди тонове отпадъци. Той се занимава с конкретни предизвикателства, като отпадъци от опаковки, повторна употреба и ремонт и загуба на храна. Наблюдава се постоянно нарастване на броя на действията, държавите, координаторите, разработчиците на действия. През първото издание през 2009 г. са осъществени 2 672 действия в 14 държави, а в 2018 EWWR са регистрирани над 14 000 действия, регистрирани в 30 страни.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев