Дават над 3 млн. лв. за завършване на пречиствателната станция за питейни води в Сливен

....................................
02.12.2018 / 16:16

Дават над 3 млн. лв. за завършване на пречиствателната станция за питейни води в Сливен. Парите са предвидени в бюджетната програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за периода 2018 – 2020 г. Очаква се тази система да служи на над 81 000 души.

 

Това заяви министър Петя Аврамова при участието си в парламентарния контрол днес в отговор на въпрос за подновяване на строителството на съоръжението. Предстои да започне обществена поръчка за обследване на изпълненото строителство, проектиране и строително-монтажни работи за нейното завършване. Прогнозният срок за изпълнение на тези дейности е 2020 г.

 

Станцията ще пречиства доставяната вода за Сливен от язовир „Асеновец“. Към момента тя е завършена на 90 %. Строителството й е замразено през 2009 г. Една от главните причини е, че не са изградени довеждащите водопроводи от язовира до пречиствателната станция за питейни води, както и тези от съоръжението до града.

 

Проектирането и изграждането на водопроводите ще бъде финансирано от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

 

Те са включени в разработеното регионално прединвестиционно проучване за обособената територия, обслужвана от „В и К“ ООД, гр. Сливен. Общата стойност на всички обекти в него е около 40 млн. лв.

 

Кандидатстването за финансиране пред Управляващия орган на програмата е до 23 април 2019 г.

 

Проектът включва още доизграждане на напорен водоем и преливна система, реконструкция на съществуващи довеждащи водопроводи и на главни клонове с доказани чести аварии, както и подмяна на тръбни връзки и помпени агрегати./news.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев