Германски градове приветстват изкуството на сливенски художници

....................................
29.10.2018 / 13:10

Дружеството на художниците – Сливен има в момента три изложби в Германия. Градовете са Магдебург, Шьонебек и Барби.

 

Връзката с Германия е направена още през 2003 г. от Д-р Гудрун Брауне от Йена,която организира поредица от изложби за художничката Димитрина Дойчинова от Сливен, а сега нейната сестра Сабине Тюмлер от Шьонебек поема щафетата на "германската връзка" за Дружеството на художниците - Сливен . "Европейски мостове" – е избраното заглавие за първата изложба в град Шьонебек.

 

Тя е открита на 8 септември, 2018 г. в социокултурния център "Трефф"., в присъствието на първите четирима пратеници на Дружеството на художниците в Сливен: Любомира Динева, Петър Петров, Румен Спасов и Димитрина Дойчинова. Сливенските художници са посрещнати сърдечно, германските партньори им организират интересна програма, в която буквално всеки час нещо се случва. Изложбата на сливенските художници в културния център "Трефф" е открита с атрактивен пърформанс и е отворена за посетители до 2 ноември.

 

Главни спонсори на тази изложба са Ивелина и Светльо – собственици на ресторант "Балкан” в Шьонебек. Прекрасен коктейл за откриване на изложбата и няколко разкошни вечери в ресторанта са подарък за сливенската група от сънародниците им.

 

От името на Сливенския общински съвет, художниците подаряват на кметството в Шьонебек Плакета на Сливен, с няколко ценни издания . Кметът на Шьонебек отделя цял час за срещата с българските творци. Разменени са подаръци.

 

Четирима сливенски художници са поканени да изнесат уроци в частното училище в гр. Барби от директорката Уте Висока. Много интересни впечатления има и от двете страни на учениците от уроците и на художниците от различната система, в която се обучават децата. Събитията са отразени в пресата. Сложено е началото на едно приятелство между Шьонебек и Сливен. Немските художници с желание ще дойдат да направят изложба в Сливен. Ще се осъществят разменни гостувания. Ще се организират българо-немски пленери и други интересни идеи.

 

В град Барби е открита друга изложба през октомври, където втора група сливенски художници представят Сливен. Главен спонсор на втората изложба е българина Христо Китов- собственик на хотел и ресторант в Барби На 8 октомври, с третата поредна изложба на Дружеството на художниците в Сливен в Българо- немски културния център в Магдебург се слага началото на Фестивал на изобразителното изкуство. Ръководителката на културния център Зоя Дамерау обявява: "Искам ви всяка година тук с вашите хубави картини." Част от средствата от продажбите отиват за благотворителност.

 

2020 град Магдебург ще стане европейска столица на културата. Дружеството на художниците – Сливен има вече договор за сътрудничество между Дружеството и немско-българската секция на културния център и "Световна къща" с ръководител Зоя Дамерау от Магдебург. Договора е за поредица от изложби в Магдебург.

 

В няколко статии в германския местен печат се отразяват събитията за представянето на българските художници. Високата оценка на германската общественост за изкуството на художниците от Сливен се изразява и с доста откупки на техни творби.

Още снимки от новината

....................................
....................................
....................................
....................................
....................................
....................................
....................................

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев