Седем пожарни автомобила от Сливен, Нова Загора и Ямбол гасиха цяла нощ пожарите в индустриалната зона

снимка: БГНЕС
25.09.2018 / 13:30

Седем пожарни автомобила на районите служби в Сливен, Нова Загора и Ямбол гасиха цяла нощ три огнища в индустриалната зона на град Сливен. Операцията по потушаване на пожарите бе ръководена от комисар Демирев, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Сливен. На място присъстваха лично директорът на ОДМВР-Сливен, старши комисар Димитър Величков и областният управител Чавдар Божурски, които оказаха пряко съдействие на пожарните екипи с техника и ресурс на РУ-Сливен. Помощ и съдействие пожарникарите получиха от кмета Стефан Радев, заместник кмета Румен Иванов, представители на РДГ-Сливен, други държавни институции и граждани.

Пожарната обстановка на територията на цялата сливенска област на 24 септември е била изключително сложна, каза комисар Демирев, на брифинг днес в сградата на регионалната пожарна служба. За едно денонощие пожарни екипи са ликвидирали 22 произшествия, като най-значителни са пожарите в ТЕЦ-Сливен и на територията на заводите Динамо и ЗММ. Сигналите за тези пожари са получени след 20,00 часа, като силният вятър е създал сериозни пречки на екипите за бързото им овладяване и е създал предпоставки за разгаряне и опасност да се пренесе върху други обекти. В двора на ТЕЦ-Сливен са се запалили бали със слама, които бързо са се разгорели. Най-вероятната причина, според придобитата до момента информация, каза комисар Демирев, е близостта на балите до складирани въглища, които са част от производствения процес в ТЕЦ-а. Според самата специфика на въглищата, уточни Демирев, те имат способността да се самозапалват. Започнал е вчера такъв процес, при който служители на предприятието са разтиквали с гребла въглищата, като вследствие на силния вятър е прехвръкнал запален въглен към балите със слама. Комисар Демирев увери, че ще се направи обследване по случая, да се провери дали е имало нарушения при съхранението на горимите материали. В завод Динамо са горели общо четири обекта-три склада и леярски цех, като най-пострадал е единият от складовете с размери 12 на 30 метра, който е изгорял изцяло. В него са се съхранявали стари материали и машини. От втория склад са изгорели около 40 кв.м. от конструкцията, като няма значителни щети по складираните изделия. Пожарът в леярският цех е започнал от дървени материали в приземните етажи, като по въздухопровод се е пренесъл в подпокривното пространство, където е нанесъл щети на около 5 кв.м. Останалите щети, обобщи директорът на РДПБЗН-Сливен, са около 11 декара сухи треви и отпадъци на територията най-вече на завод Динамо, където най-вероятната причина е от електрическите проводници, които са бил точно над мястото за изхвърляне на отпадъци и вследствие на силния вятър са се запалили от получена искра.

По същото време е възникнал пожар във вилна зона „Батмиш” край Сливен. На място е изпратен един екип с трима служители на РСПБЗН-Сливен. Комисар Демирев изказа своята благодарност за помощта на над 30 жители от вилите в района, които с доброволни сили са се включили в гасенето на пожара.

През вчерашния ден пожарните екипи са гасили 18 пожара в сухи треви и храсти, оказали са съдействие на екип на спешна помощ, като са извадили жена на 72-години в безпомощно състояние от апартамент в квартал „Дружба.

Комисар Демирев обясни защо не са били допуснати доброволци при гасенето на пожарите в трите предприятия. Той уточни, че естеството на пожарите е такова, че изисква специално облекло и оборудване, с което разполагат само огнеборците. Допускането на цивилни лица би застрашило тяхното здраве и би било опасно за живота.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев