Без загинали деца през лятото по пътищата в Сливенска област

....................................
21.09.2018 / 15:00

Завишена административнонаказателна дейност и добри резултати по отношение на пътнотранспортния травматизъм отчита ОДМВР-Сливен от началото на годината и в края на летния сезон. Това съобщи днес на брифинг началника на сектор „Пътна полиция”-Сливен главен инспектор Илиян Николов. Специализирани операции по пътна безопасност, ежедневен контрол на движението и голям брой санкционирани нарушения, подчерта Николов, са основните причини за намаляване на пътните произшествия, броя на загиналите и ранените в региона. От началото на годината на територията на ОДМВР-Сливен са възникнали общо 550 пътни произшествия с 80 по-малко от 2017 година. Тежките ПТП са с 53 по-малко. Загиналите при пътни инциденти през 2017 са били 25, тази година те са 16 или с 9 по-малко. Ранените са 95, като през 2017 година те са били 151. По отношение на административнонаказателната дейност има завишение с 15666 установени нарушения повече от 2017 година. До 15 септември те са 34711, през същия период на 2017 година те са били 23145. Съставените електронни фишове са с 5344 повече.

Главен инспектор Николов отбеляза, че няма регистрирани пътни произшествия със загинали деца през месеците юни, юли и август на 2018 година. От 1 до 31 септември се работи по национална кампания „Децата тръгват на училище! Да пазим децата на пътя!”. Кампанията стартира с обявяване на седмицата от 24 до 30 септември за „Седмица на детската пътна безопасност”, а 29 септември е обявен за „Ден на превенцията”. На национално ниво този ден ще се проведе в град Габрово, домакин на XXVI национален конкурс „Пътен полицай на годината”-2018.

„Във връзка с тези кампании ОДМВР-Сливен е изготвило брошури, предназначени за децата и водачите на МПС, които се раздават по време на ежедневната дейност на полицейските служители, осъществяващи контрол на пътното движение. Целта е да бъде завишено вниманието, както на водачите, така и на децата, което ще допринесе за тяхната безопасност”, каза началникът на сектор „Пътна полиция”-Сливен. Той допълни, че до края на месеца предстоят срещи и беседи в детските градини и училищата в сливенска област.

От началото на месец септември се работи по операции от системата на европейските служби на пътна полиция TISPOL. Контролът по тях е свързан с нарушаване на скоростните режими, използване на мобилни устройства по време на движение, и операция EDWARD, при която 19 септември беше обявен за ден без загинали на пътя. По време на операцията на територията на ОДМВР-Сливен няма загинали, регистрирани са 3 леки произшествия с материални щети.

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев