Директорката Десислава Илиева на детска градина „Божур“: Не бих могла да избирам между шест дървета и 120 деца

Десислава Илиева,снимка: Александра Иванова
19.09.2018 / 17:00

Във връзка със спекулации в социалната мрежа за обезопасяването на опасни дървета в детска градина „Божур“ в град Сливен потърсихме за коментар директорката на детското заведение Десислава Илиева, за да ни разкаже как се е стигнало до това решение и защо.

 

-Г-жо Илиева, къде се намират дърветата, които се твърди, че са били опасни за децата и защо са представлявали според вас реална опасност?

 

-Въпросните дървета са в двора на детското заведение. Те са шест като до този момент са обезопасени пет и предстои последното да бъде окастрено тази събота. Някои от тях са около 50-годишни. Дърветата на височина достигаха до 10-я етаж на съседния блок. Неколкократно сме намирали паднали, големи клони и то не след буря или дъжд, а в спокойно време. След като огромен клон на едно от дърветата увисна през май, търсех дълго време фирма, която да го отреже, но такава не намерих. Три месеца децата играеха на площадките и не сме ги допускали до двора, защото ни беше страх този висящ клон да не падне върху някой. Част от дърветата са в непосредствена близост до катерушки и пясъчници. Родители повече от две години насам ми задаваха непрекъснато въпроси, кога ще се обезопасят тези дървета.

 

-А през този период, който цитирате, обърнахте ли се към Общината?

 

- Да. Писах докладни до Общината, до Гражданска защита.

 

-Отговор получихте ли?

 

-Отговор имаше. Това, което разбрах е, че нямат възможността и капацитета да ги обезопасят заради височината им.

 

- А какво се налага да притежават, че да имат този капацитет? Какво ги е спирало?

 

- Трябва висока вишка. Трябват алпинисти. Работниците в ОП „Озеленяване“ не биха могли да се справят с обезопасяването на толкова големи дървета. Потърсих софийски фирми, но цените им се оказаха непосилни за нас. Друга софийска фирма ни отказа, защото ставало въпрос за Сливен. Било много далече. Накрая съвместно с родители намерихме местна фирма, която се ангажира. Община Сливен даде разрешение. Към настоящия момент дърветата изглеждат окастрени, но напролет те отново ще пуснат туфи и ще се раззеленят. Призовавам гражданите да проявят малко търпение. Независимо негативната критика по мой адрес най-отговорно заявявам, че ако отново се наложи, не бих могла да избирам между шест дървета и 120 деца. Лично за мен, като директор на детско заведение, още повече като родител и учител, не бих рискувала здравето на децата заради няколко дървета. Нещата са несравними. За мен темата е приключена, но и през ум не ми е минавало, че този проблем, за който дълго търсехме решение съвместно с родители, може да се превърне в такава тема за публично обсъждане.

 

От ден насам в двора се почистват клоните и листата. Тук Десислава Илиева благодари на управителя на „Напоителни системи“ в Сливен- инж. Пламен Иванов, който от думите и стана ясно, е проявил разбиране и съпричастност. Към настоящия момент и в следващите дни негови служители ще продължат с частичен ремонт на оградата на детската градина. Стартират освежаване на съоръженията за игра, бордюри, площадки, почистване, чисто нови пейки и нова беседка за децата, цялостно почистване на пясъчниците, озеленяване.

 

19.09.2018г.

Александра Иванова

„Наблюдател“

 

Още снимки от новината

снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"

 

Снимки:"Наблюдател"
 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев