Акад. Иванка Денева в новия брой на академичното списание "Летописи"

Акад. Иванка Денева в новия брой на академичното списание "Летописи"
17.09.2018 / 11:15

Творчески факт е том IV, брой 1/ 2018 година на изданието за наука, изкуство и гражданско общество„ Летописи“. То се публикува от Българската академия на науките и изкуствата – София, излиза на хартиен носител и в електронен вид. В неговата редакционна колегия участват като членове, редактори за раздел „Изкуство“ и автори на материали акад. Йордан Каменов (зам. гл. редактор) и акад. д-р Иванка Денева. Броят започва с обръщение към читателите от гл. редактор и главен секретар на БАНИ акад. Маргарита Каменова, на тема: „Ще прегърнем всяка идея, която служи на Отечеството“, която и в раздел „Наука“ присъства със статията: „Здравеопазването – незарастващата рана на българския преход“. Почетен редактор на изданието е председателят на Академията акад. проф. д-р Григор Велев.

В раздел „Наука“ свои проучвания по актуални проблеми предлагат акад. проф. д-р Боян Лозанов (за йод-дефицитните заболявания) и акад. проф. д-р Добрин Свинаров (за „класиката и ренесанса“ в употребата на вит. „Д“. Публикувана е и концепция от акад. проф. д-р Мария Славова за усъвършенстване на съвременното образование. Доп. чл. доц. Стоян Танев изразява възгледи за усъвършенстване на историческото образование в контекста на европейския интеграционен процес, а акад. проф. д-р ист. Нако Стефанов представя сведения за „развитието на България по време на „четвъртата индустриална революция“. Поместени са: интервю на Аделина Делийска с акад. проф. д-р Пламен Павлов „Нашата свобода не ни е дарена“, както и текстове, посветени на 170-годишнината от рождението на колосите Хр. Ботев и 140 г. от раждането на Пейо Яворов (откъс от „Христо Ботев“.) Акад. Валентин Стамов също представя „важно сведение относно гибелта на Войводата“. Акад. проф. Георги Маринов разглежда проблемния въпрос: „изчезва ли ген-кода на българската нация и държава?“ Представени са и други проучвания.

Основният жанр, на който е посветен раздел „Изкуство“, е пътеписът в българската литература, чийто развой през годините е представен в обзорна статия от зам. главния редактор акад. Йордан Каменов. От него е и рецензията за Найден Геров като автор на първия български пътепис „Из писма от България“. Включени в броя са и образци от първомайсторите Иван Вазов, Алеко Константинов, Константин Константинов, Борис Зографов и др.

Изданието „Летописи“ публикува изследването на акад. д-р Иванка Денева на тема „Културологичните ракурси на пътеписеца Светослав Минков към „достиженията“ на западната демокрация“ /„Парижки бележник“, 1956 г./ Показан е от нея приносът на автора в развитието на жанра „пътепис“, както и с разкриване на отликите в характера на французите, националната психология, отношението към миналото и културно-историческото наследство.

В раздел “Музика“ акад. проф. Емил Янев изследва същността и ролята на звука, а член-наблюдателят Руска Стоименова прави портрет на професор Кирил Стефанов, като ваятел на професионални и човешки добродетели. Раздел „Живопис“ представя художника и сценограф акад. Михаил Лалов. Включени са възпоменателни слова за отишлите си от света акад. Тончо Русев и акад. Петко Радев. Представена е и разностранната едногодишна дейност (2017 г.) на научните центрове на Българската академия на науките и изкуствата.

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев