”Ню Йорк Таймс” и ”Вашингтон пост”: Българската полиция задържа журналисти, разследващи измами с еврофондове

”Ню Йорк Таймс” и ”Вашингтон пост”: Българската полиция задържа журналисти, разследващи измами с еврофондове
15.09.2018 / 20:00

Двама журналисти са били задържани посред нощ от българската полиция, след като са намерили запалени и нарязани документи, докато работят по случай за предполагаема измама, свързана с европейски фондове.Това пише американското издание ”Ню Йорк Таймс” по повод задържането на Димитър Стоянов и Атила Биро, позовавайки се на ”Асошиейтед прес”.

 

По-късно същата информация бе публикувана и на сайта на изданието "Вашингтон Пост", съобщава още БАНКЕРЪ.

 

Румънският журналист казва пред агенцията, че двамата със Стоянов са открили пликове с нарязани и запалени документи и докато са снимали, полицията се е появила и им е сложила белезници, като е "отстранила" пликовете.

 

По думите на Биро двамата са били откарани в полицейско управление и освободени рано на другия ден. Той твърди, че полицаите са му казали, че е задържан, за да бъде "идентифициран".

 

Омбудсманът Мая Манолова посочи задържането на двамата журналисти като "незаконно и без достатъчно основания", пише още "Асошиейтед прес".

 

"Неуспехът на властите да обяснят причините за задържанията оставиха в българите впечатлението, че е имало опит да се предотврати журналистическо разследване", казва Манолова.

 

Сайтът "Бивол" твърди, че разследва корупция на високо равнище и че е информирал полицията, че документи и компютри са "премахвани" от офисите на хората, които журналистите разследват, продължава публикацията "Ню Йорк Таймс".

 

И още: "когато журналистите са стигнали до терена, върху тях са се нахвърлили от полицията. Това се е случило на мястото, където са били депонирани документите, в които най-вероятно има доказателства за измами с европейски средства".

 

"Асошиейтед прес" споменава, че главният офицер от Дирекцията за борба с организираната престъпност Ивайло Спиридонов се е извинил на главния редактор на разследващия сайт за липсата на информация през изминалата нощ./frognews.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев