Кремена Петрова: Не може терорът върху здравето на хората да бъде законен

Кремена Петрова: Не може терорът върху здравето на хората да бъде законен
13.09.2018 / 10:45

Кремена Петрова е председател на инициативния комитет „Нова Загора иска да диша“. В сряда вечерта комитетът организира многолюден протест срещу замърсяването на въздуха в града, а Петрова бе основен двигател и оратор на проявата. Потърсихме мнението й за проблема със замърсяването на въздуха в Нова Загора.

 

-Г-жо Петрова, за втори път новозагорци излизат на протест срещу инсталацията за биогаз. Защо?

 

-Протестът е заради неприятните миризми, които вече четири години се стелят из нашия град. Не можем да спим, не можем да си отворим прозорците, просто не можем да живеем нормално. И това ни принуди за втори път да излезем и да се борим за правото си да дишаме чист въздух. Надяваме се жаждата за живот и чист въздух да надделеят над страха и все повече хора да ни подкрепят. Защото институциите спят и ние по някакъв начин трябва да ги събудим. Тук става въпрос за нашите деца и нашето здраве.

 

-Вие имахте комуникация и с РИОСВ и с куп други институции, включително и прокуратурата. След толкова време какъв е резултатът?

 

-За съжаление, няма значителна промяна на ситуацията. РИОСВ казва, че всичко е хармонизирано с европейските закони и всичко е законно. Ние не можем да разберем как може терорът върху здравето на хората да бъде законен.

 

-Всеки ден ли има неприятни миризми в Нова Загора?

 

-Почти всеки ден. За последния месец има подадени сигнали в 17 дни. От началото на годината има над 60 подадени сигнала. РИОСВ са направили единствено една планова проверка и една изненадваща след наше посещение в МОСВ и след среща със зам.- министъра Красимир Живков.

 

-Вече обявихте, че искате лична среща с премиера. Защо?

 

-Тъй като той беше на откриването на инсталацията и искаме да му обясним как четири години вече живеем под влиянието на тези нетърпими миризми.

 

-Какво е отношението на местната власт към проблема?

 

– В Нова Загора се създаде една временна комисия, която констатира нарушения, изготви доклад и беше закрита. Ние не знаем как това помогна за решаването на проблема, тъй като проблемът съществува, а местните институции отказват да контактуват с нас. Ние не сме допускани дори и до заседания на общинския съвет в Нова Загора.

 

 

 

Александра Иванова

 

Георги Мангинов

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев