На протест в Нова Загора жители попитаха „Имате ли съвест???“

снимки:" Наблюдател"
13.09.2018 / 09:21

Един от лозунгите на вчерашния протест в град Нова Загора, област Сливен, гласеше: „Имате ли съвест???“

Това беше един от многото лозунги на гневни граждани с децата си, които излязоха на протест заради обгазяване от инсталация за производство на биогаз.

Протестиращите настояваха инсталацията да бъде затворена за установяване на истинската причина за изпускането на неприятните миризми. Инсталацията за производство на биогаз е собственост на старозагорския холдинг "Градус“. Организатор на вчерашния протест беше Кремена Петрова .

Бяха се събрали десетки новозагорци от всички възрасти, а в тяхна подкрепа се включиха и жители на селата Труд и Куртово Конаре. Лозунгите съдържаха следните послания: „Нова Загора иска да диша“, „Стига миризми“, “Здравето не е за продан“.

 

Прилагаме речта на Кремена Петрова пред протестиращите на метри от фирмата:

 

„Новозагорци, днес, ние, отново сме тук, за да се борим за чист въздух и срещу бездушието на българските институции. Изминаха четири години от откриването на тази, така наречена екологична инсталация за биогаз. Една инсталация за модерно производство. Равносметката е днес воня и смрад, което не може да се нарече екологично и модерно. Само в Германия работят такива над 4 000, но дали някой ще допусне тази воня там? Дали някой го смята за законно, защото в България се смята за законно? Какво излиза? Че ние не сме нормална държава. През всички подадени от нас сигнали, жалби, протести до всички институции, от там отговарят, че всичко е законно .Кое е законно? Заради миризмите не можем да спим, не можем да си отворим прозорците. Това ли е законното? В коя нормална държава, в качеството си на РИОСВ ще констатира натрупване на незаконна вана за третиране на сежепета (СЖП )неоплодени яйца. И се установи без да се наложи някакво административно наказание до момента От екоинспекцията има наложени три наказателни постановления, но всички те падат в съда, поради допускане на процедурни грешки от страна на служителите на РИОСВ. Какво говори това?

Тези служители или са некомпетентни, или защитават нечии интереси. От писмо на министъра на МОСВ става ясно, че в нашите земеделски земи има около 70 000 тона течна тор фракция и това става без контрол. Тези 70 000 тона влизат в нашите почви, вода, растения, в хранителната верига на хора и животни. Никой не се запита какво има в тази биотор. Контрол върху нея имаше през 2017-та година от Областна дирекция на СУЗ за храните. Никой дотогава не беше извършил никакви проби за патогенни организми като салмонела, ешерихия коли и други. С писмо до кмета Николай Грозев помолихме за съдействие на вземането на проби. Реакцията от страна на кмета на Нова Загора беше на заседание на Общинския съвет публично да бъдем обвинени , че сме обсебили и политизирали големия проблем с миризмите. Проблемите не се обсебват, г-н кмете, а се решават. Така и не разбрахме, след като и общинското управление призна, че проблемът с миризмите е голям, какво се направи, че освен сформира и показно закри някаква временна комисия. От доклада на комисията публично бяха оповестени множество нарушения, но така и не стана ясно как гражданите биват защитени. Бяхме обвинени в популизъм, но нима желанието ни около нас да се стила смрад е популизъм? От кога борбата за чист въздух е популизъм, г-н Николай Грозев? След множество жалби до МЗ, след сигнали и цитиране на световната практика, най- накрая се призна, че тези миризми вредят. Становището е изпратено до администрацията на президента на Републиката, до премиера на РБ, до всички заинтересовани институции. Това становище новозагорци не ни топли. Ние искаме решение. Искаме вонята да спре. Като гражданска инициатива сезирахме всички институции и депутатите от нашия избирателен район. Организирахме и проведохме срещи с парламентарната комисия по околна среда и водите. Срещнахме се с министъра на МОСВ г-н Нено Димов. Срещнахме се със заместника му. Проведохме разговор със зам.- министъра на здравеопазването Светлана Йорданова. И след множество писма до кмета на Нова Загора и ОбС-Нова Загора резултат няма. Днес, ние искаме затваряне на тази инсталация до отстраняване на това, което води до тези миризми. Нямаме нищо против нейната дейност, но не и в този и вид, след като пречи на хората. Настояваме за среща с премиера Бойко Борисов, който лично преряза лентата на откриването, но така и не се заинтересува как функционира производството и какви са последиците за жителите на региона. Настояваме за среща, за да се спре със спекулациите, че лично Борисов стои зад инвеститора и това е причината за толерантността на институциите и органите на властта в България. Днес сме тук, за да докажем, че няма да се откажем, докато не се намери решение. Ние не искаме оставки на министри, а решение на проблемите. Нова Загора иска да диша!“

 

Александра Иванова

13.09.2018г.

„Наблюдател“

Още снимки от новината

снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"
снимки:" Наблюдател"

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев