Борисов усеща позитивен резултат от Договора с Македония

снимка: БГНЕС
02.08.2018 / 21:08

Само година, след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, вече се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения.

 

Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Република Македония Зоран Заев в Благоевград, където двамата ще отбележат съвместно 115-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

 

Борисов изразява удовлетворение от новия дух на сътрудничество, който се е настанил трайно в отношенията между България и Република Македония, след подписването на договора. По думите му вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни.

 

По време на срещата е обсъдено също така състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Република Македония, възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови. "Поколения политици проявяваха желание и успяха", коментира Борисов.

 

"Днес пред паметника на Гоце Делчев изразявам силна благодарност за поканата. Двете страни си подадоха ръце. А България протегна ръка в най-тежкия тогава момент за Македония, когато беше във вътрешнополитическа криза. Подадената ръка е на истински приятел", обясни Зоран Заев.

 

"Днес се навършва една година от подписването на договора за добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Без този договор нямаше да може да постигнем договорът с Република Гърция за името на Македония, нито да получим дата за преговори за членство в ЕС, което очакваме от 2005 г. Преди няколко седмици получихме и покана за НАТО. Това нямаше да бъде възможно без подкрепата на България. Балканът вече не е буре барут, а място за приятелство и част от европейското семейство, в което има място и Македония", допълни Заев./news.bg

Още снимки от новината

снимка: БГНЕС
снимка:БГНЕС
снимка: БГНЕС

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев