Тържествен ритуал по полагане на военна клетва в Център за подготовка на специалисти-Сливен

....................................
08.06.2018 / 16:28

Днес, 08.06.2018г., от 10.00 часа в Център за подготовка на специалисти се състоя тържествен ритуал по полагане на военна клетва.

Новоназначените войници са 12. Четирима от тях са служили и преди в Българската армия и имат положена военна клетва. Останалите осем за първи път произнесоха думите „Заклех се!”.

В словото си командирът на формированието полковник Любомир Вачев изтъкна значението и голямата стойност на клетвата, нейния дълбок и заветен смисъл. „И днес Българската армия е на своя пост” подчерта полковник Вачев и приветства новото попълнение, което вече е част от бранителите на Родината.

Гости на събитието бяха заместник-областният управител на Област Сливен г-н Камен Костов, директорът на ТД на ДАНС-Сливен г-н Николай Чиликов, представител на Регионална служба Военна полиция в Сливен близки и роднини на новоназначените.

 

Военнослужещите от Център за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, са наследници на сливенската танкова бригада.

Поредица от промени в своето развитие има военното формирование, което води началото си от 1948 година, когато в края на месец октомври в град Сливен са дислоцирани три танкови дружини и с това са поставени основите на организационното сформиране на ново танково съединение. С указ №532 от 06.10.1950 г. на Президиума на Народното събрание е зачислено бойно знаме на формированието. По-късно формированието става известно с името „13-та танкова бригада”, като до 1998 година е част от Трета армия. От 1998 година формированието носи знаковото име „13-та Сливенска танкова бригада”. От 2002 година, след организационно-щатна структурна промяна, продължава своя път като „13-та бронетанкова бригада”. От 01.06.2008 година след реорганизация е Център за подготовка на танкови подразделения, а от 01.12.2012 г., е Център за подготовка на специалисти.

Още снимки от новината

....................................
....................................

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев