Чавдар Божурски: Данните на ИСУН не са достатъчни, за да се оформи пълна картина за усвояването на европейските средства

Чавдар Божурски: Данните на ИСУН не са достатъчни, за да се формира пълна картина за усвояването на европейските средства
08.06.2018 / 16:22

За двата програмни периода от 2007 година до края на май тази година са изпълнени и продължават да се изпълняват 244 европейски проекта в област Сливен на стойност 309 662 892,16 лева, което прави преразпределение на средствата по 1402 лева на човек от населението. Това съобщи днес на пресконференция пред медии областният управител на област Сливен Чавдар Божурски. Предвид числеността на населението от последното преброяване през 2011 г. в информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България- ИСУН са отразени около половината от всички европейски проекти в Сливенска област към момента.

По Програмата за развитие на селските райони, в която са включени три от общо четири общини в областта- Нова Загора, Котел и Твърдица, няма никакви данни в системата. А по тази програма постъпват значителни средства на територията на общините, както по проекти на общинските администрации, така и по проекти на други субекти, даде за пример Божурски за липсата на информация в системата.

Областният управител подчерта, че данните на ИСУН не са достатъчни, за да се формира пълна картина за усвояването на европейските средства.

В анализа на ИПИ са използвани данни единствено на ИСУН. Посочени са и какви са причините някои области в страната да бъдат значително по-напред по усвояване на европейските средства. Това са области, които имат по един или няколко водни цикъла на стойност между 100 млн. и 120 млн. лева. Или области, през чиято територия преминават големи инфраструктурни, държавни европроекти за магистрали, пътища, подобрение на ЖП инфраструктурата.

Този анализ остана скрит за обществеността, тъй като в някои от медиите беше публикувана само част, а не целия анализ, подчерта Божурски.

За ниския показател от 702 лева на човек от населението в Сливенска област има и други причини. Една от тях е, че Сливенска област е едва с четири общини за разлика от повечето области в страната. По-големият брой от общините е от значение, тъй като дава шансове за кандидатстване и привличане на европейско финансиране. Общините са основният бенефициент на европроектите. Сливен попада в една група заедно с още 25 града, сред които и областни, и съществена разлика е, че макар и с по-малко общини от тях, населението на Сливенска област е значително по-голямо с около 30-35 на сто. По тази причина и разпределението на европейски средства на човек предполага достигането на тази цифра от 702 лева.

Статистиката, която областният управител Чавдар Божурски представи се базира, както на данните от ИСУН, така и на статистиката от четирите общини от област Сливен, както и от бенефициенти на проекти. Тя съдържа информация и за европейските проекти на общинските администрации по Програмата за развитие на селските райони. Изчисленията са извършени въз основа на събраната информация, до която има публичен достъп. В нея не са включени 102 млн. лева с ДДС, които предстои да влязат във „ВиК“ сектора в общините Сливен и Нова Загора по проект на МРРБ. Това ще бъде най-големият проект, който ще се осъществява през този програмен период на територията на Сливенска област.

Областният управител предостави следните данни по общини:

Община Сливен: За двата програмни периода общо 234 млн.лева по европейски проекти, от които за бизнеса са 105 млн.лева, на общината близо 129,4 млн. лева. Над 105 млн.лева са средствата по европроекти на бизнеса, с които основно са разкрити нови работни места, закупено е оборудване, въведени са иновационни технологии, стартирала е самостоятелна стопанска дейност, извършено е обучение на персонала и др. В бройката са включени и по-малки проекти на учебни заведения и неправителствени организации.

А в ИСУН са отбелязани само 26 проекта за 48 млн. лева. Реално проектите на общинската администрация са 56 за близо 129,4 млн лева. Това прави по 1,872 лева на човек от населението.

На територията на община Нова Загора са приключени или се работи и в момента по 36 европроекта /15 – на общинската администрация и 21 – на бизнеса и други субекти/ на стойност близо 23 млн.лева. Това прави по 525 лева на човек от населението.През първия и от началото на втория програмен период досега общинската администрация в Нова Загора успя да извърши цялостни ремонти на инфраструктурата и да подобри значително градската среда със средствата от ЕС.

В община Котел: 23 проекта за 34,3 млн.лева. Усвояването на средства от бизнеса е свързано с 2 проекта, а по проект на Министерството на културата са предвидени средства в размер на 3,8 млн.лева за ремонт на НУФИ. При население от близо 20,000 души се падат по 1,772 лева на човек. Общинските проекти са 20, свързани са с подобрения в инфраструктурата и „Топъл обяд“. Средствата, които ще бъдат усвоени през този кметски мандат са три пъти повече в сравнение с предходния. Към момента в ИСУН са отразени само 10 проекта.

На 20,3 млн.лева възлизат 18-те европроекта на територията на община Твърдица. Бизнесът е защитил 5 проекта за 4,4 млн.лева. Останалите средства са по проекти на общината, с тях са направени основни ремонти на спортни съоръжения, предстоят подобрения на инфраструктурата.В ИСУН са отразени само 7 проекта. При население 13,000 души това прави по 1,468 лева на човек.

Областната администрация съвместно с Областния информационен център ще продължи да популяризира новите процедури и добрите практики в работата с европейски средства.

 

8 юни 2018г.

„Наблюдател“

 

Още снимки от новината

Областният управител на област Сливен Чавдар Божурски

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев