По-строги наказания за незаконна сеч и бракониерство

Снимка: Bulfoto
02.05.2018 / 18:01

По-сериозни санкции и по-големи глоби за незаконна сеч и бракониерство. Това записаха депутатите с промени в Наказателния кодекс, внесени от "Обединените патриоти".

 

С измененията се цели да се повиши ефективността на наказателното производство и събираемостта на глобите при извършването на престъпления в горите.

 

Така който сече, добива, взема или извозва каквито и да е било дървета или части от тях и когато щетите са над една минимална заплата, ще се наказва със затвор до 6 години и глоба от 1000 до 20 000 лева. Същото важи и за пренасяне на паднали дървета.

 

Когато щетите са под една минимална заплата пък престъпленията ще бъдат предмет само на административнонаказателно производство.

 

Причината е, че според сега действащите разпоредби преписките за престъпления в горите се изпращат в прокуратурата, но в 90% от случаите досъдебните производства се прекратяват поради малозначителност. Така незаконните деяния остават ненаказани и се създават предпоставки за извършване на нови нарушения.

 

С поправките се въвеждат и по-строги санкции за бракониерите.

 

При улов на едър дивеч без разрешение наказанието ще бъде затвор до две години или пробация до четири години и с глоба от 1000 до 5000 лв. Убийството на дребен дивеч ще се наказва с лишаване от свобода до 6 месеца и глоба от 300 до 500 лв.

 

Криминализира се и съхранението, пренасянето, превозът и укриването на незаконно убит или уловен дивеч. Глобите ще са от 1000 до 5000 лева.

 

С измененията се включват и горските в списъка с длъжностни лица, посегателството върху които е престъпление.

 

По време на дебата от БСП се съгласиха, че темата заслужава внимание, но настояха, че промените ще поставят повече въпроси, отколкото ще решат въпроси. Червеният Крум Зарков заяви, че текстовете са неточни и се позова на отрицателните становища на прокуратурата и Върховния касационен съд.

 

От своя страна патриотът Христиан Митев каза, че до голяма степен са съгласни с критичните бележки и са готови да направят изменения между първо и второ четене.

 

Източник:www.dnes.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев