Путин е новият стар президент на Русия

Източник: EPA/БГНЕС
19.03.2018 / 09:23

Владимир Путин е новият стар президент на Русия. За него се гласували близо 76,63%. Това става ясно при 98% от обработените протоколи.Това съобщават руските медии.

 

След него се нарежда кандидатът на комунистите Павел Грудинин. Той получвава 11,84% подкрепа.

 

На трето място е лидерът на националистите Владимир Жириновски. Той събира около 5,73% от гласовете.

 

Известната водеща Ксения Собчак изостава значително и се нарежда на четвърто място с 1,65% от гласовете.

 

Григорий Явлински събира под 1,03%.

 

В дъното на надпреварата са Борис Титов от "Партия на растежа", който получава 0,75%, Сергей Бабурин от Руския общонароден съюз - 0,65%, а Максим Сурайкин от партията "Комунистите на Русия" е с 0,68%.

 

За първи път беше организирано гласуване на полуостров Крим и в Севастопол, които станаха част от Руската федерация на днешния ден преди четири години. За сметка на това на руските граждани в Украйна не беше позволено да упражнят правото си на глас в разкритите в дипломатическите мисии избирателни секции.

 

Централната избирателна комисия осъди действията на Киев, определяйки ги като нарушение на международното право.

 

Действащият президент и кандидат за четвърти мандат Владимир Путин гласува рано сутринта в сградата на Руската академия на науките на столичния Ленинградски проспект.

 

Повече от 110 милиона избиратели можеха да гласуват в над 97 000 избирателни участъка, 400 от които в чужбина. До 29 март трябва да бъдат определени окончателните резултати, а официалното им публикуване трябва да стане до 3 април. Ако се стигне до балотаж, той ще е на 8 април.

 

Новият президент ще управлява страната до 2024 г., след като през 2012-а президентският мандат беше удължен от 4 на 6 години.

 

Повече то 1500 международни наблюдатели от цял свят следят изборите, като най-много са тези от Германия, Съдените щати, Франция и Великобритания. Медийният интерес към събитието е голям, акредитираните чуждестранни журналисти са около 15 000./news.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев