Ердоган: Откриването на църквата "Св. Стефан" е послание към международната общност

Ердоган и Борисов прерязват лентата при откриването на храма ”Свети Стефан” в Истанбул Сн.: БТА
07.01.2018 / 13:47

Лошите спомени от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно, заяви Ердоган при откриването на храма Свети Стефан

Вярваме, че общият проект за реставрация на църквата „Св. Стефан” в Истанбул, който осъществихме заедно с българските власти, ще бъде пример и вдъхновение и за други проекти. Това каза по време на официалното откриване на реставрираната църква „Св. Стефан” в Истанбул президентът на Турция Реджеп Ердоган, предаде „Фокус”.

 

Ердоган отбеляза в словото си, че днешното събитие е много важно послание към международната общност в контекста на българското европредседателство.

 

„С това Истанбул показва, че различните религии и култури живеят заедно в този град и още един път ние показваме това на целия свят”, подчерта турския президент.

 

По думите му църквата „Св. Стефан” е храм на българската общност в Истанбул, освен това тя дава принос и за красотата града и неговото богатството.

 

Той отбеляза, че реставрацията е била продължителна и трудна, а разходите средства са в размер на около 15 млн лири. В същото време екипът е проявил голям професионализъм и чувствителност.

 

„По местата, които са завладявали нашите деди, първо са осигурявани сигурност за храмовете и за религиозните обекти. Вие сте свободни да изпълнявате своите религиозни убеждения и ние ще ви защитаваме”, посочи Ердоган.

 

Той допълни, че начело с Фатих Султан Мехмед прадедите им са проявявали чувствителност към толерантността и признаването на религиозните убеждения и има исторически доказателства за това.

 

„Лошите спомени от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Затова ние смятаме, че трябва да има обединение. Това е и нашето отношение към всичките религии”, подчерта турският президент.

 

В тази връзка той посочи, че се опитват да поддържат храмовете на всички религии в страната им.

 

През последните 15 години Турция е реставрирала много обекти както в страната си, така и на Балканите, Близкия Изток, Северна Африка, Средна Азия, Мала Азия и Източна Африка.

 

Това са над 5 000 обекти, чиито реставрации са осъществени с подкрепата на Турция, посочи Ердоган и допълни: „Съхраняването на тези обекти е наша отговорност към бъдещите поколения”.

 

Той заяви, че по време на Османската империя на територията на България са изградени много исторически и културни обекти, които имат нужда от реставрация.

 

„В София има единствена джамия, отворена за служба. Разбрах, че реставрацията на джамията, която е с 450-годишно минало, вече е приключила. За мен ще бъде удоволствие заедно да открием приключването на реставрацията й. Готови сме да споделим опита си със България по отношение на реставрациите”, каза още президентът на Турция Реджеп Ердоган. /Dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев