Борисов:Коридор №8 ще свърже Европа с Азия

Борисов и Заев, снимка: БГНЕС
23.11.2017 / 16:03

Борисов заяви още: Върнем ли се назад, приключва бъдещето

 

Коридор №8 ще свърже Европа с Азия, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с македонския си колега Зоран Заев, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Струмица Юри Михалков.

 

Премиерът Борисов сравни Коридор 8, който свързва България и Македония, с пълноводна река, по която ще преминават стоки и хора.

 

Надявам се през следващите години строежът на Коридор 8 да стане необратим, заяви премиерът Борисов. Той заяви, че на 6 и 7 декември в София ще се състои голяма среща на страните от Западните Балкани с представителите на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

„Интересът за финансиране е много голям, защото всички виждат, че той може да се реализира... Това е тема, която е сигурно, че ще стане, защото е осъзната от всички... Направено е доста по трасетата на Коридор 8 като отчуждаване. При повече натиск и гарантирано финансиране проектът може да се осъществи“, каза още Борисов, коментирайки въпросът с бъдещето на Коридор 8, който свързва Черно и Адриатическо море, България и Албания през Република Македония.

 

„Нашата политика е политика на присъединяване, защото това води до инвестиции и по-високи доходи. Хората искат да пътуват и да правят бизнес, ние трябва да им осигурим това... Там където се строи, не се воюва“, подчерта българският премиер, говорейки за транспортната свързаност на Балканите.

 

Той заяви, че сега е моментът да се използва българското председателство и темата Западни Балкани да се държи във вниманието на всички колеги от Европа и да се предвижи.

 

„На Балканите трябва да се пазим от думи като нова епоха и исторически. Трябва повече скромност. Трябва да забравим и за Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Гърция... Колкото сме по-малко велики, толкова по-бързо ще направим, така че нашите доходи да достигнат тези в Западна Европа“, каза Борисов.

 

„Нашата политика не е насочена срещу трети страни, а точно обратното – всички на Балканите да получим по-равно. Затова еднакво важно за нас е нашите приятели от Македония, Албания, Черна гора и Сърбия по-бързо да се присъединят към ЕС, да няма черни петна в региона“, подчерта Борисов и добави: „Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще“.

 

Премиерът Борисов се обяви в подкрепа на общата работа между Българската и Македонската православни църкви. „Ние не се месим в работата на църквата, но истински ще сме щастливи двете църкви да работят заедно в името на добруването на двата народа“, каза той.

 

Борисов заяви, че с колегата Заев са се договорили да направят практическите неща, които ще доведат до повишаване на стандарта на двата народа, а историята да оставят на учените. Така "можем да си направим живота само по-добър", каза българският премиер.

 

Целта ни е политиците на двете държави да работят в полза на гражданите, подчерта няколкократно македонският премиер.

 

Говорейки по-специално за намаляване на международните тарифи за роуминг и телекомуникационни услуги той изтъкна, че процедурата изисква около 6 месеца за падането на роуминга, но той се надява, че това може да стане в по-кратки срокове, включително до 2-3 месеца.

 

Заев подчерта също, че подписаното споразумение за транзита на газ ще позволи Македония да получава тази суровина от газовата връзка между Северна Турция и България.

 

Ние искаме да работим, гражданите да имат бизнес, да пътуват, да се срещат, да се засилят контактите между двете страни и народите ни да живеят по-добре.

 

Зоран Заев също подчерта значимостта на Коридор №8 не само за двустранното, но и за регионалното сътрудничество. /БГНЕС

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев