Докладът на ЕК: България има напредък, но трябва още работа

Отбелязали сме нъпредък по някои препоръки Сн.: Getty Images/Guliver Photos
15.11.2017 / 12:38

Комисията не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен

 

Европейската комисия представи днес новия доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Отчита се изпълнението на 17-те препоръки на комисията в доклада от януари, предаде Нова телевизия.

 

"Има напредък в много области, но е необходима още работа. България е изпълнила или е постигнала напредък по няколко от нашите препоръки, но все още не по всички. Разчитам на правителството на България да изпълни всички замислени реформи и да избегне забавяния, за да се постигне напредък към целта да се сложи край на механизма в рамките на мандата на тази комисия", коментира зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран в съобщение на институцията.

 

В днешния доклад се отбелязва, че е постигнат значителен напредък по отправените препоръки. Макар политическата несигурност да доведе до забавяния в изпълнението на реформите в началото на годината, процесът се ускори от май насам.

 

Предстои да се видят окончателните резултати в области, изискващи законодателни реформи и действия от страна на правителството, като например борбата с корупцията. През тази година бяха осъществени важни промени и в съдебната система, особено избирането на нов състав на Висшия съдебен съвет. Въздействието от тази стъпка следва да започне да се проявява през следващата година", пише в документа.

 

Въпреки че ЕК все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен, тя остава на мнение, че при непрекъснати политически насоки и решимост за постигане на напредък в реформата, България следва да може да изпълни оставащите препоръки и да отговори задоволително на показателите в близко бъдеще.

 

Комисията ще оцени напредъка отново към края на следващата година.

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев