Десети конкурс "С песните на Йовчо Караиванов" ще се състои в село Селиминово

Десети конкурс "С песните на Йовчо Караиванов" ще се състои в село Селиминово
26.04.2017 / 11:15

Десети конкурс-надпяване ще се състои в родното село на народния певец Йовчо Караиванов (18 март 1926 - 31 март 1996) на 29 април. Той се провежда на открита сцена в центъра на селото. Началото е в 10 часа. Предварителна заявка за участие са направили 80 индивидуални изпълнители и певчески групи от цялата страна.

Всички изпълнители получават грамоти за участие, а за отличените с първо, второ и трето място ще има парични награди. Присъжда се и специална награда на името на Йовчо Караиванов.

Участниците се оценяват от жури с председател Ташо Барулов - член на Съюза на българските композитори и преподавател в музикалното училище в Котел и членове Огнян Чобанов - фолклорист, Чонка Чалъкова – преподавател и вокален педагог в музикалното училище в Котел, Христина Янева – представител на сдружение „Читалища”, секретар на читалището в с. Тополчане.

Провеждането на надпяването цели да стимулира възпроизвеждането на българската народна песен, да съхранява и разпространява песните на един от най-именитите изпълнители на тракийски песни - Йовчо Караиванов. Конкурсът се организира от община Сливен, кметството в село Селиминово и НЧ „Светлина 1926”.

 

Йовчо Димитров Караиванов е български народен певец , представител на тракийската народно-певческа школа. Той е роден в семейство на потомствени народни певци и свирачи. През 1947 г. завършва гимназиалното си образование в Сливен, а по-късно — Юридическия факултет на Софийския университет. Солист е в Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Той е един от най-ярките представители на тракийската народно-певческа школа. Благодарение на талантливите си изпълнения и характерния си глас Караиванов популяризира тракийските песни. Ставайки много популярни, те влизат трайно в репертоара на много самодейни и професионални народни хорове, а по-късно се превръщат в школа за млади народни певци. На 31 март 1996 г. в НДК с голям фолклорен концерт е отбелязан 70-годишния юбилей на Караиванов. Поздрави към певеца отправят негови колеги и ученици. Часове след концерта Йовчо Караиванов умира. По негово желание е погребан в родното му село.

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев