ЕП прие резолюция за признаване на българскoто малцинство в Албания

......
16.02.2017 / 15:45

Европейският парламент прие резолюция за признаване на правата на българското малцинство в Република Албания, предаде ТВ ЕВРОПА. Тя е предложена от двама български евродепутати - Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП и Ангел Джамбазки от ВМРО. Фанктът, че Европейският парламент призна съществуването на българско малцинство в Албания, ще донесе много ползи не само за българите там, но и за външнополитическите интереси на страната ни.

Ангел Джамбазки - евродепуатат: "В случая не говорим за това, че те имат ощетени права, просто те не са признати като национално малцинство в Република Албания, което ги поставя в една неравностойна позиция с останалите малцинства. Има признати гръцки малцинства, има признати езикови групи, между които и циганска дори, ако не се лъжа, но българите не бяха признати и това беше една историческа несправедливост. Така че, няма никакво съмнение - български етнически елемент присъства на територията на Република Албания".

На територията на Албания живеят между 50 и 100 000 българи по различни оценки. Според евродепутата Ангел Джамбазки, само за миналата година над 2500 от тях са подали искания за възстановяване на българското си гражданство. Ползите от документа ще бъдат не само за българите в Албания, но и за нашата страна като цяло.

Ангел Джамбазки - евродепуатат: "Българската общност ще стане равнопоставена на всички останали общности. Ще може да защитава своите права наравно с всички общности в Република Албания. Това първо ще се промени за българите в Албания. Второ, това ще даде възможност за едно съвместно сътрудничество с тази държава, а на нас изключително много ни е необходим съюзник на Западните Балкани, тъй като България е единствената стабилна държава-член на ЕС на Балканите".

Резолюцията за признаване на българското малцинство в Албания е удар по идеолозите на измислената македонска нация, подчерта още Джамбазки.

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев