Тази нощ връщаме стрелките на часовника с един час назад

....................................
27.10.2018 / 13:30

Тази нощ преминаваме към зимното астрономическо време. Точно в 04:00 часа сутринта отново ще преместим стрелките с 1 час назад, съобщава БНТ. Но, както знаете, продължават дебатите в Европа кое време да бъде предпочетено - зимното или лятното часово, така че да бъде прекратена практиката с промяната два пъти годишно. И според националното проучване, което организира Министерския съвет, по-голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се установи за постоянно лятното. В анкетата своите коментари написаха над 17 хиляди българи. Резултатите ще помогнат на страната ни да изготви и националната си позиция пред Европейския парламент.

 

Първото нещо, което анкетата показва е че 96 на сто от българите искат да бъдат преустановени сезонните промени на часовото време. Зад тази позиция по традиция заставят и психолозите, и лекарите - смяната на времето води до нервно напрежение, липса на концентрация и най-вече недоспиване. Повишава се рискът от катастрофи и дори този от инфаркт с 10 на сто. Срещу смяната на времето е и Министерството на образованието.

 

Предстоящата промяна на часовото време ще наложи промени в разписанието на 13 влака. Те ще престоят около час на първата по маршрута им гара. Това се налага, за да не бъде нарушен графика, уточняват от БДЖ. Престой ще имат композициите между София, Варна, Пловдив, Бургас и други.

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев