Работи се по версия за евентуални съучастници и мотиватори за убийството на Виктория

Младен Маринов
10.10.2018 / 18:06

Това е изключително брутално убийство. Веднага са сформирани екипи и е направен оглед. Разпитани са свидетели, както и е работено с мобилни оператори. Северин Красимиров все още не е разпитван от наш разследващ полицай или прокурор. Работи се по версия за евентуални съучастници и мотиватори за извършване на престъплението, предаде novini.bg.

 

Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на изслушване на Вътрешна комисия. Думите му са по повод жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова, което потресе страната.

 

В началото на Комисията по вътрешен ред и сигурност председателят ѝ Цветан Цветанов поздрави министъра за реакцията на властите и бързата намеса по разследването на убитата Вероника от Русе.

 

„Аз съм убеден, че това, което предприехте, е правилното в случая - да се говори по-малко и да се върши повече работа“, посочи той.

 

По думите му при първоначалния оглед са иззети множество доказателства, които били разследвани. Маринов обясни, че е направен екип от местни служители, така и от най-добрите служители на Национална полиция и на ГДБОП. Той поздрави Института по психология, които направил много добър профил на извършителя.

 

Вътрешният министър припомни, че предвид са взети всички възможни версии.

 

„В началото е трудно, докато се структурират нещата, за да може да се издигнат основните версии и да се работи по тях. Отворихме каналите за информация. При такива престъпления информация идва и от външни лица“, смята министърът.

 

По думите на Маринов са събрани доказателства от близки и познати, както и претърсвания на адреса, който е обитавал.

 

„Мога да изразя задоволство от работата на експретите от Института по криминалистика. В такива случаи ясно личи какво означава европейската система за сигурност. Ясно е, че става въпрос за психически неуравновесен човек със сексуален нагон, който доминира. Това ни накара да действаме наистина бързо, направихме много добро оперативно взаимодействие“, обясни Маринов по повод задържането на убиеца в Германия.

 

Мъжът е задържан в дома на майка му и мъж, който не му е биологичен баща.

 

„Към момента не е разпитван от наш полицай или прокурор. Експертизите доказват авторството на лицето, затова той е привлечен като обвиняем за убийство по особено жесток начин и предшестващо изнасилване. Доминира версията, че това е случайно събитие с цел задоволяване на сексуален нагон“, обясни още вътрешният министър.

 

Според лидера на „Атака“ и членът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Волен Сидеров МВР трябва да каже ром ли е извършителят на убийството на Виктория Маринова и защо такъв тип цигански престъпления вече се наричат битови.

 

Председателят Цветан Цветанов обаче отвърна, че не би трябвало да се посочва етносът на извършителя, защото така сеналага противопоставяне в обществото.

 

По време на изслушването Младен Маринов коментира още теми, важни за МВР.

 

„Имаме много сериозни нужди по всички направления“, обясни той.

 

По думите му администрацията е важна и трябва да се работи за подкрепата ѝ.

 

„Крайно време е да осигурим полицаите, които работят на терен и в офиси с необходимото оборудване, за да изпълняват своите задължения“, посочи Младен Маринов.

 

Според него това недофинансиране води до недостатъчно оборудване според европейските изисквания.

 

„В момента тече оборудване на полицаите със зимни и летни униформи. Жизненоважният приоритет е да оборудваме полицаите. Осигурихме 341 нови високопроходими автомобила“, обясни той.

 

Предстои обществена поръчка за още 300 автомобила за 8 милиона.

 

„Необходимо е да имаме автомобили, за да могат полицаите да са мобилни и да обслужват обществото“, посочи той.

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев