Има предложение от ген. Цветков за преименуване на улица на 11-ти пехотен Сливенски полк

Има предложение от ген. Цветков за преименуване на улица на 11-ти пехотен Сливенски полк
08.10.2018 / 23:10

Преди броени дни сливенската общественост спореше в социалната мрежа около предложение паркът по поречието на река „Асеновска“ в Сливен да се казва „Каймакчалан“.Имаше предложение на граждани името на парка да бъде „Асеновец“. От социалните мрежи спорът се прехвърли в медиите и заприлича на истерия, след което на последната сесия на ОбС-Сливен предложението беше оттеглено от вносителя Керанка Стамова, общински съветник от групата на ГЕРБ.

 

В последствие се оказа обаче, че идеята е на местни патриоти и общински съветници, някои от които се водят сдружение в града под Сините камъни, но спечелиха последните избори благодарение на коалиционното им партньорство с ВМРО. Към настоящия момент министър на отбраната е Красимир Каракачанов.

 

Как коментира обаче темата за името на парка ген. Кольо Милев- настоящ депутат от левицата от Сливенски избирателен район, член на Комисията по отбрана към МО и бивш кмет на община Сливен:

 

„Ще коментирам темата в няколко направления. Първо, не е притеснително, че предложение по време на сесия е оттеглено. Второто е, че се оттегля точка, която не е получила подкрепата на общественото мнение. Това означава само, че някой преди сесията не си е свършил качествено работата. Предложението се внася от уважаваната от мен Керанка Стамова, което означава, че ГЕРБ стои зад това предложение, но от медийни публикации излиза, че предложението идва от други хора. И трябваше предварително да се оповести. Трябваше да се каже, че на базата на тези и тези групи или сдружения, внасяме следното предложение „, каза Милев.

 

Според сливенският депутат проблемът с приемането от гражданите на името „Каймакчалан“ е от прибързаното предложение без публично обсъждане. Милев твърди, че проектът за подобряване и облагородяване терена по поречието на река „Асеновска“ е изготвен по време на неговия мандат. Според него сливенци не приемат това име, дали заради липса на информация относно събитията на връх Каймакчалан, дали заради възприятието им, че това име е с турски произход.

 

„Има нещо, което трябва да отбележим, уточни ген. Милев- На Каймакчалан са загинали около 29 офицери, 529 подофицери и войници от 11-ти пехотен Сливенски полк. А ние и до ден днешен нямаме улица на името на 11-ти пехотен Сливенски полк. А всъщност, от тук трябваше да се тръгне-да отдадем заслуженото на нашите сливенски воини, защото в битката на върха не са загинали само наши войници, а от цяла България. В Комисията по отбрана, а и в НС искаме, когато се решават преименуването на улици, булеварди, градове да се състои предварително обсъждане, в което даден казус или питане, предложение да се решава на национално ниво. Давам пример. По предложение на депутати от ПП ГЕРБ приехме и дадохме званието „ГРАДОВЕ НА БОЙНАТА СЛАВА“ на градове Добрич и Тутракан и се случи в навечерието на техните празници. А в България има много градове достойни за това звание.

 

„Проблемът е, отново подчерта ген. Милев, че хората не възприемат, по-скоро не разбират, че може да има име „Каймакчалан“ на парк между два стари сливенски квартала, които се наричат „Комлука“ и „Клуцохор““.

 

„Новите неща се възприемат по-трудно“, коментира още пред наш репортер.

 

Ген. Милев съобщи, че има предложение от председателя на Българската асоциация на Сухопътните войски генерал Кирил Цветков до Община Сливен за преименуването на улица на 11-ти пехотен Сливенски полк.

 

Александра Иванова

08.10.2018г.

гр.Сливен

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев