Тракийско дружество "Тракия - Сливен" се включи в "По стъпките на тракийските мъченици от Дедеагач до с.Ятаджик -1913 г."

....................................
05.10.2018 / 12:00

На 4 октомври 2018 г. се навършват 105 години от края на трагичния път на над 20-хилядната тракийската бежанска колона, потеглила от Дедеагач (сега Александруполис в Гърция) през 1913 година и намерила спасение в пределите на България на левия бряг на река Арда до с. Ятаджик (днес гр. Маджарово). Подкарана на 23 септември от башибозука с насилие и убийства от Дедеагач, по посока Фере и река Марица, колоната е освободена от четите на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, които до 4 октомври я превеждат в България. През целия й близо 150 километров път тя е преследвана от организираните башибозушки отряди, гюмюрджинските автономисти и редовна турска войска. Десетки хиляди са избитите още при опостушаването на селата в Тракия и хиляди са избитите от нападенията над колоната по пътя й до река Арда. За тракийци ще останат паметни местата, свързани с многото свидни жертви дадени по този път – река Марица при гр. Фере; Армаганската долина, наречена още „Долината на смъртта“; Илиева нива, известна ни с паметника на загиналите над двеста деца и долината на река Арда до гр.Маджарово, където загиват повече от 2000 души старци, жени и деца.

В последните десетина и повече години потомците на тракийските бежанци, почти от всички тракийски региони, започнаха организирано да изминават маршрута по който са преминали мъчениците през 1913 година - от Дедеагач до с. Ятаджик. Както всяка година, благодарение на финансовата подкрепа на фондацията на проф. Атанас Щерев от София -„Д-р Димитър Щерев“, така и тази година над 120 души, потомци на тракийските бежанци от градовете София, Пловдив, Варна, Стара и Нова Загора, Бургас, Хасково, Кърджали, Сливен, Асеновград, Момчилград, Крумовград, Карнобат и др., организирани със съдействието на дружествата в тези градове и Съюза на тракийските дружества, изминаха на 27, 28 и 29 септември 2018 г. пътя от Дедеагач до река Арда при гр. Маджарово. Преминат беше пътят и местата, през които е минала колоната: Дедеагач, Армаганската долина, покрай унищоженото с. Тахтаджик, местността „Бялата вода“ и връх Шапка над с. Сачанли, Илиева нива, Чатал кая до с. Черничено и р. Арда при гр. Маджарово. Поклонение в памет на жертвите беше извършено от участниците в похода в Армаганската долина, на Илиева нива и пред Пантеона на жертвите в гр. Маджарово и бяха положени изработените от тях венци от характерните за Беломорска Тракия паламудов дъб, пърнар и зеленика.

 

инж. Яни Янев

Председател на

Съюза на тракийските дружества

 

Снимки:

1.Поклонение пред жертвите в Армаганската долина.

2. Над унищоженото село Тахтаджик.

3. Поклонение пред паметника на над 200 загинали деца на Илиева нива.

4. Поклонение пред Пантеона на жертвите от 1913 г.в гр. Маджарово.

 

Още снимки от новината

....................................
....................................
....................................

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев