120 години от рождението на Димитър Талев

120 години от рождението на Димитър Талев
03.10.2018 / 11:30

Творчеството му, посветено на Македония и националноосвободителните борби на народа ни, е завършена философия на историята. Героите му са живи и истински, словото му - изящно и покоряващо, повествованието - увлекателно, родолюбието - неповторимо. Всичко е като у действително велик писател. Това величие ще почувстваме на тържественото честване на годишнината, което организират БАН, Столичната община, Съюзът на българските писатели и издателство "Захарий Стоянов".

 

То ще е под патронажа на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и ще се състои на 4 октомври от 18 ч. в големия салон на БАН.

 

До величието на Димитър Талев ще се докосне и всеки читател чрез съчиненията му в петнайсет тома, които издаде "Захарий Стоянов" и които ще бъдат представени на 4 октомври в БАН. За първи път, в това истинско книжовно съкровище, творчеството на Димитър Талев е обхванато най-цялостно. Съчиненията са под общата редакция на Иван Гранитски и Панко Анчев.

 

Те включват "Железният светилник" (том 1), "Преспанските камбани" (том 2), "Илинден" (том 3), "Гласовете ви чувам" (том 4), "Усилни години" и "На завой" са в том 5; трите книги на "Самуил, цар български" са в 6, 7 и 8 том; "Гоце Делчев" - биография, "Град Прилеп - борби за род и свобода", "Под мрачно небе" - драма, и "Илинденци" - роман за юноши, са в том 9; том 10 съдържа "Хилендарският монах", "Кипровец въстана" и "Братята от Струга"; том 11 е с повести и разкази, том 12 "Спасение или гибел!" и том 13 "Вярата е щит" представят публицистиката на Димитър Талев; том 14 "Един хубав сън" е със спомени, очерци и анкети, а последният том 15 "Свободно сърце" е със спомени за Димитър Талев и литературна критика. Във всички томове има анализи и коментари на писатели и учени - литературоведи и историци, както и документални свидетелства за живота и творчеството на писателя.

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев