Пътуващото лятно кино с БНТ 1 пристига и в Ямбол

....................................
31.07.2018 / 11:06

Пътуващото лятно кино с БНТ 1 пристига в Ямбол на 31 юли с прожекция на един от най-новите български игрални филми – „Врагове“ на сценариста и режисьор Светослав Овчаров. Началото на прожекцията е от 21:00 часа на площад „Освобождение“ (Безистен-Юг). По традиция, кампанията е съпътствана от инициативата Пътуващата детска библиотека на БНТ. Емблематичният гигантски стол на четенето ще бъде разположен от 18.30 часа в близост до киносалона на открито, като децата могат да разменят свои книжки с избрани от тях заглавия от пътуващата библиотека.

 

Безплатната прожекция ще бъде предхождана от представяне на две късометражни продукции: „За какво служи хлябът“, за участието в който актрисата Мартина Вачкова получава приза за най-добра женска роля на фестивала в Москва (2016 г.) и филмът „Самотникът“ на режисьора Томаш Конецки.

 

Основната лента - „Врагове“ е създадена по действителен случай от 1913 г. и е посветена на 105-тата годишнина от Балканската война. Оператор е един от най-добрите майстори на кинообрази в България - Рали Ралчев, а в ролите са: Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров и други.

 

Филмът прави международната си премиера на елитния филмов фестивал в Кайро. Следват представяния в официалните селекции на други големи кинофоруми в Япония, Полша и България. Черно-бялата лента на Светослав Овчаров, чийто ко-продуцент е БНТ, е носител на редица отличия: „Златна роза“ (2017 г.) - специалната награда на община Варна; „Сребриста чайка“ (2017 г.) – голямата награда на София филм фест на брега – Бургас; голямата награда за игрално кино на Международния филмов фестивал на червенокръстките и здравни филми във Варна (2017 г.); „Златна сабя“ – голямата награда на 8-ия международен филмов фестивал на исторически и военни филми във Варшава, Полша (2017 г.).

 

Прожекцията се реализира със съдействието на община Ямбол.

 

При неблагоприятни метереологични условия филмът ще бъде представен в Културно-информационен център «Безистен». Вход свободен.

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев