Днес са Богородични заговезни

....................................
31.07.2018 / 09:38

Днес са Богородични заговезни - последният ден, в който се блажи, преди началото на Богородичния пост утре, 1 август.

 

Той е един от четирите периода на молитва и телесно и душевно въздържание през годината.

 

Чрез двете седмици пост - от 1 до 14 август, православната църква се подготвя за големите празници Преображение Господне и Успение на пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

 

В първия ден от поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

 

Богородичният пост води началото си от дълбока древност. Св. Симеон Солунски пише:

 

"Постът през август е учреден в чест на Майката на Бог Слово, която, като почувствала своето представяне (пред Господа - бел.ред.), се подвизавала и постила за нас, както винаги, въпреки че - бидейки свята и непорочна - не е имала нужда от пост.

 

Тя се молила за нас тогава, когато се готвела да премине от тукашния в бъдния живот, и когато блажената й душа щяла да се съедини чрез Божествения дух с нейния Син.

 

Затова и ние сме длъжни да постим и да я възпяваме, като подражаваме на живота й".

 

На Успение Богородично християните празнуват не смъртта,а заспиването (на църковно-славянски "успение") на Богородица. Защото след изкупителната смърт и Възкресение на Спасителя християнинът не скърби и не се страхува от смъртта, знаейки, че вече е избавен от нея.

 

В този ден Църквата напомня: "В успението не си оставила света, Богородице... и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души."

 

Както при всеки православен пост, и по време на Богородичния пост се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, като избягваме шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци и се упражняваме съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.

 

На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни продукти.

 

Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни.

 

По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

 

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни се препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина).

 

Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

 

На празника Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, също се консумира риба./ БТА

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев