Проф. Кантарджиев: Над 20% от кърлежите във всички области са заразени с лаймска болест

Проф. Кантарджиев: Над 20% от кърлежите носят лаймска болест
05.07.2018 / 14:12

Как да избегнем заразяването от кърлежите и летните вируси през лятото посъветва проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

 

Над 20% от кърлежите във всички области са заразени с лаймска болест заради мишките, плъховете и донякъде бездомните кучета. На здравното министерство са предоставили карта на България за кърлежите, които миналата година са изследвали за лаймска болест.

 

За да се избегнат кърлежите проф. Кантарджиев предупреди: "Не ходете там, където има треви и където може да има кърлежи, не пускайте децата си. Второ - винаги се оглеждайте за кърлежи, защото кърлежа, ако е малко стоял - няколко часа на тялото - не може да предаде инфекция. Третото - дали сме една инструкция, която РЗИ е разпространило чрез своите сайтове".

 

Пръскането срещу кърлежи е добре, но не трябва след това да е валяло, трябва да има поредица от сухи дни, обясни проф. Кантарджиев.

 

Запитан как да се избегнат летните вируси, проф. Кантарджиев предупреди, че храната от животински произход трябва да е добре термично обработена - добре изпечена, добре сварена, не се ядат кюфтета-аланглета, добре опържена.

 

По думите му всяка животинска храна, която е стояла повече от четири часа на стайна температура, не в хладилник, е вече риск за здравето.

 

Доста случаи на морбили има в съседни на България страни - в Източна Сърбия, в Северна Гърция и в Румъния. На този фон България "се държи добре", допълни проф. Кантарджиев.

 

Диспропорциите са най-големият проблем на българското здравеопазване, заяви проф. Кантарджиев.

 

Според него, промените в здравеопазването трябва да започнат с решаването на натрупаните диспропорции. Не бива да се допускат диспропорции и при специалностите - цялата система на ХЕИ остана без лекари, даде пример проф. Кантарджиев.

 

"Не може едно нещо да се свръх финансира, а друго, което не е по-малко важно да не се (финансира), коментира той. "Който най-много вряка, му се дава най-много", заяви проф. Кантарджиев./news.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев