Магията на Джулай морнинг

Снимка: pixabay
30.06.2018 / 19:37

Всичко започва случайно през 80-те години на миналия век като част от хипи културата – отначало хората се събират на пристанищните кейове във Варна.

 

Името на празника се свързва с песента July Morning на английската група „Юрая хийп“ от 1971 г., която тогава е голям хит в България.

 

Приема се, че в онези години посрещането на изгрева на Слънцето, на фона на едноименната песен на "Юрая хийп", е израз на своебразен протест срещу комунистическата власт и надежда за ново начало и по-добро бъдеще за участниците.

 

Мнозина пък виждат връзка с учението на Петър Дънов, с ритуали за почитане на Слънцето и други езически традиции.

 

Постепенно първото юлско утро започва да се посреща край скалите на село Камен бряг, община Каварна, където се предполага, че Слънцето първо огрява българския бряг.

 

След падането на комунистическия режим у нас празникът продължава да съществува, но същността му се променя и става израз на бягство от големия град и от ограниченията на цивилизацията. За други пък е просто начало на летния сезон.

 

Няколко години поред в празника взема участие и английският музикант Джон Лоутън, изпълнител на песента July Morning.

 

Джулая – както е популярен празникът, е уникален, защото се празнува само в България, възниква и се разпространява спонтанно по Черноморието. Връзката на Джулая с хипи движението окончателно изчезва, но популярността му расте и празникът започва да се чества дори във вътрешността на страната.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев