Георги Първанов в Сливен: България не бива да остава безучастна в спора за името на Македония

Георги Първанов в Сливен: България не бива да остава безучастна в спора за името на Македония
29.05.2018 / 11:44

България не бива да остава безучастна в спора за името на Република Македония. Това заяви пред журналисти днес в Сливен Георги Първанов /президент 2002 -2012г/, който е на посещение в града, за да участва в граждански форум по проблемите на културата и образованието.

 

"Илинденска Македония" означава отказ от античните претенции на Скопие, но е пряко посегателство върху българската история, посочи той. България не бива да остава безучастна в този спор, но това е само част от голямата дискусия за идентичността ни", смята Първанов. Според него, подходящо е името "Вардарска Македония", като географско понятие или "Нова Македония".

 

Първанов каза още, че очаква да се върне климатът на доверие между България и Русия, помолен да коментира възобновяването на сътрудничеството в сферата на енергетиката и конкретно рестарта на АЕЦ "Белене".

 

"Сега има шанс частично да се реализират големите енергийни проекти, които бяхме договорили преди десет години. Няма да са тези 63 милиарда кубически метра газ за "Южен поток", но и 15 да са, пак е нещо.

 

Идеята за "Български поток" изглежда много патриотична, но пряка връзка само до България не е рентабилна. Тръбата, която ще се отклони от "Турски поток" вероятно ще задоволява и нуждите на други европейски страни.", коментира Първанов./ Източник: http://epicenter.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев