От днес влизат в сила нови правила за защита на личните данни по нов европейски регламент

снимка:iStock
25.05.2018 / 10:17

От днес влизат в сила нови правила за защита на личните данни по нов европейски регламент,предаде Нова телевизия. Той ще дава права на всички нас да знаем кой каква информация събира. Новият регламент засяга всички аспекти - фирми в сектор „Услуги”, хотели, ресторанти, таксита, онлайн търговци, социални мрежи и други. Въпреки че правилата влизат в сила от днес, дискусията по темата не е приключила. От бизнеса предупредиха, че може да се стигне до фалити заради солените глоби.

 

„Този регламент на ЕС има глобално действие. Всяка една компания в света, която обработва данни на европейските граждани, трябва да го спазва. Регламентът не е глоби, а начин на правене на бизнес, за да се създаде доверие. Ние и досега имаме добро законодателство относно личните данни. Промениха се доста технологиите, което доведе до промяна на регламента. За България това не е революция, ние сме много близо до това как да го прилагаме. Има още какво да се желае, но не е толкова страшно. Създава се една психоза в обществото”, обясни в „Здравей, България” Цанко Цолов, член на Комисията за защита на личните данни.

 

„Наистина от 2002 г. у нас има Закон за защита на личните данни и комисия, която работи вече няколко мандата. Важно е да не се стигне сега до една свръхзащита на данните, до една нова засилена и небалансирана дейност, каквато опасност съзираме заедно с други организации в предложените изменения на закона”, коментира адвокат Александър Кашъмов от програма „Достъп до информация”.

 

„Това е така, защото се предлага една разпоредба, според която никаква тайна не може да бъде противопоставена на проверките, които ще се извършват от надзорния орган. Адвокатската тайна обаче е една степен на висша връзка на доверие между адвокат и клиент. От тук идва и притеснението, защото не може да се преглеждат адвокатски книжа заради това, че се извършва контрол за защита на личните данни”, поясни Кашъмов.

 

Цанко Цолов обаче заяви, че няма подобна опасност.

 

„Когато има конкретен сигнал за нарушение, има кой да разследва и да установи дали има такова. За нас по-важно е дали е спазена процедурата и дали тя е в съответствие с регламента. Никой от нас не иска да навлиза в адвокатската тайна”, поясни той.

 

„Опасенията ни са свързани с факта, че този регламент беше създаден с идеята да защити гражданите на ЕС предимно от големите корпорации. От друга страна обаче, той е доста обемен, може да се тълкува широко и на практика се оказва, че голяма част от малките онлайн търговци не могат да си позволят да го приложат. Това са 88 страници юридически текст, който може да бъде тълкуван различно и трябва да се прави от адвокати. Сумите, които се движат из общественото пространство за консултации за налагането му, започват от 2-3 хиляди лева и стигат до 25-30 хиляди лева. Няма как дребният бизнес да си позволи такова нещо. Така един търговец може да влезе в нарушение и да получи санкции, не защото иска умишлено да злоупотреби с данните, а защото не е добавил определено изречение в общите си условия. Това е сериозен проблем”, поясни от своя страна Петър Михайлов от една от големите платформи за онлайн търговия.

 

„Потребителите трябва да обърнат по-голямо внимание на това къде, какво споделят. Регулацията кара търговците да напомнят за себе си и за това, че те притежават ваши данни. В момента те отново искат вашите права със съобщенията, които изпращат. Хубаво е да четем и да не приемаме всичко, което получаваме”, обясни Атанас Райков, генерален мениджър на „Вайбър” за Централна и Източна Европа.

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев