Министерството на културата приема предложения за присъединяване към инициативата Европейската ,,Нощ на музеите“ – 2018 г

Министерството на културата приема предложения за присъединяване към инициативата Европейската ,,Нощ на музеите“ – 2018 г
16.04.2018 / 11:25

На 19 май 2018 г. (събота) ще се проведе четиринадесетото издание на Европейската ,,Нощ на музеите“.

 

Министерството на културата приема предложения за присъединяване към инициативата от цялата страна, които се включват в Националната програма за отбелязване на Европейската ,,Нощ на музеите“ – 2018 г.

 

Очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да се включат в европейската инициатива с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени специално на Нощта. В инициативата могат да участват национални музеи и галерии, ведомствени, регионални музеи и общински културни институти, а също така и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието.

 

По традиция през последните години само в София над 50 музея и галерии се включват в Европейската „Нощ на музеите” и посрещат хиляди посетители с безплатен вход.

 

Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание

 

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора и най-вече до младата аудитория чрез представянето на необичайна и забавна програма, която освен възможността за запознаване с постоянната експозиция, да предлага и други културни прояви като напр. театрална постановка, литературно четене, музикална програма и др.

 

За изготвяне на Националната програма изпращайте информация до 20 април 2018 г. включително, на е-mail: d.dikova@mc.government.bg .

 

 

 

Линк към европейския уебсайт на инициативата: http://traduction.culturecommunication.gouv.fr/url/Result.aspx?to=en&url=https://nuitdesmusees.culturecommunication.gouv.fr/

 

Обръщаме внимание, че за да направите вашата дейност по-видима на международно ниво, бихте могли да обявите програмата си официално на https://openagenda.com/ndm-2018-europe/stakeholder .

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев