Състоя се премиерата на филма „Острови на нормалността“ в Сливен. Тренер Желязков-със златна значка

Състоя се премиерата на филма „Острови на нормалността“ в Сливен. Тренер Желязков-със златна значка
12.04.2018 / 19:35

Режисьорът на филма: Спортът е едно от нещата, с които забравяме неволите и противоречията помежду ни

 

Вчера вечер в хотел „Спорт Палас“ в гр. Сливен с домакин- футболната легенда, бивш кмет на града и настоящ общински съветник Йордан Лечков, се състоя премиерата на документалния филм „Острови на нормалността“, за чиято реализация и идея запознахме нашите читатели в предишни публикации. Наш репортер успя да разпознае сред официалните гости на премиерата бивш сливенски кмет и депутат, бивши общински съветници, представители на спорта, местния политически и обществен елит, участници във филма и треньорът на младите волейболни надежди от Сливен Живко Желязков. Не на последно място специално за събитието пристигна Александър Александров- гл.мениджър на Корпорация „Развитие“, продуцентът на филма и медиен съветник на „Развитие“ Милослав Йосифов и режисьорът Антон Радославов.

Острови на нормалността“ е документален филм за Националната волейболна скаут лига 2016/2017 година, в която участват 72 отбора, на възраст под 14 години, а един от тях е Волейболен клуб-Сливен с треньор и президент Живко Желязков. Именно поради тази причина втората премиера след столицата се състоя в града под Сините камъни.

Идеята за „запечатване“ на стотици часове от Скаут лигата в рамките на документални 27 минути е на Александър Александров, споделя пред репортер на „Наблюдател.БГ“ продуцентът Милослав Йосифов. Тогава от Корпорация „Развитие“ решават да се обърнат към талантливия, млад режисьор Антон Радославов. По-голямата част от филма са кадри на екипа на Радославов от последните няколко седмици на Лигата. Огромен материал е бил принуден да отхвърли, поради неподходящо качество за реализирането на сериозен документален филм.

„Заслугата е изцяло на Антон, коментира Йосифов, защото съумя да вкара сюжет, около който навакса всичката отпаднала информация в кадри преди това заради качество.“- Елегантно финтира и подава топката към режисьора. Той, на свой ред, ще каже:

„ Всъщност, виновниците за успеха на филма са децата, които виждате в залата преди премиерата. Без младите спортни таланти филмът нямаше да се реализира. Те са главните герои в лентата.“

„Филмът е на спортна тематика, но основната линия не само тази. Историята тук е за даването и желанието да променим света като целта е първото да го правим безкористно, защото само тогава даването прави живота ти по-пълноценен. В случая Скаут лигата е осъществена абсолютно безкористно, с цел на децата да им се осигурят нормални условия за спорт, нормално отношение. Това подсказва за основната идея, а именно инвестиция в децата на България и в тяхното бъдеще. „

 

Защо обаче „Острови на нормалността“? Какво иска да ни каже авторът със заглавието?

„Заглавието го взех от едно изказване на Александър Александров. Хареса ми. Светът не е много сигурен и приятен винаги за децата ни. Събития като Скаут лигата им създават условия, за да се чувстват добре. Те са обгрижени. Получават нужното внимание и съответно могат да бъдат това, което действително са, без страх, без потиснатост, истински.“

Следващият проект на младата българска надежда в документалното кино е отново свързана с Корпорация „Развитие“, стана ясно от думите на режисьора Антон Радославов и изпълнителния директор Милослав Йосифов. Става дума за филм за статуетка. Ето за каква:

„Те ще бъдат уникални, предназначени за носителите на голямата и на специалната награди на юбилейния 20-ти конкурс за непубликуван български роман „Развитие“. Техен автор отново ще е художникът Боряна Зафирова, която направи и 8-те стъклени пластики, връчвани на победителите в досегашните издания на конкурса.

Снимките ще проследят целия процес по създаване на статуетките – от идейния проект, нахвърлян на хартия, през изработката на калъпа и топенето на стъклото до студената обработка и „извайването“ на пластиките. Боряна ще влезе и в ролята на „гид“, който ще води екипа, ще разказва и обяснява по време на тази разходка.

Първите снимки обаче „върнаха лентата назад“, показвайки последната статуетка от осемте, изваяни от Боряна преди 14 години. Тя бе връчена през 2016 година на победителя в деветото издание на конкурс „Развитие“ Ина Вълчанова за романа й „Остров Крах“.“

Антон Радославов сподели, че остава с впечатление за Сливен като „спортен град“:

„Желая много спортни успехи на сливенци, защото това носи самочувствие. Спортните постижения променят перспективата за едни граждани. Да кажем нагласата да се взираме в рутинни икономически неблагосъстояния или пречки към това да гледаме към по- високи , надматериални неща, които ни сплотяват и обединяват. Спортът е едно от тях, които ни карат да забравим неволите и противоречията помежду ни.“, бяха финалните думи на режисьорът пред наш репортер.

Александър Александров, преди началото на прожекцията в „Спорт Палас“ вчера, награди треньора на волейболния отбор в Сливен Живко Желязков със Златната значка на „Развитие“.

 

Автор: Александра Иванова

Снимките са с авторски права на Корпорация „Развитие“ и са използвани в www.nabludatel.bg с любезното съдействие и знанието на Корпорацията.

„Наблюдател.БГ“

13.04.2018г.

 

Още снимки от новината

Състоя се премиерата на филма „Острови на нормалността“ в Сливен. Тренер Желязков-със златна значка
Състоя се премиерата на филма „Острови на нормалността“ в Сливен. Тренер Желязков-със златна значка

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев