Президентът най- после проговори: Кирил дойде като духовен водач, но избра да си тръгне като политик

Президентът най- после проговори: Кирил дойде като духовен водач, но избра да си тръгне като политик
13.03.2018 / 14:58

Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Това заяви държавният глава Румен Радев, коментирайки визитата на патриарха на Русия у нас и отправените от него упреци срещу България и нейния президент, съобщава БГНЕС.

 

Това е първият официален коментар на българският държавен глава, след като случаят с поведението на руския патриарх беше оповестен чрез медиите в Русия. От кадри от срещата става ясно, че духовникът държи сметка за това как България оценява приноса на Русия в Руско-турската война.

 

Първоначално от президентството излязоха с позиция за това как президентът е отговорил на Кирил. В същото време от ГЕРБ поискаха разсекретяване на стенограмата от разговора.

 

Във вторник Радев за първи път коментира случая. "Но аз не съм само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи", добави Радев.

 

Според него е важен въпросът „кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение, да експлоатира кризата в нашите отношения”.

 

Нашата признателност към Русия е признателност на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата признателност не е за сметка на нашето достойнство. Тази позиция аз по категоричен начин отстоях пред българския патриарх и уважавани български митрополити, които бяха на срещата. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение, подчерта още Румен Радев.

 

По-рано днес коментар по темата направи и вицепрезидентът Илиана Йотова. Тя определи тонът на руския духовник като "неприемлив" "За мен обаче е по-важно как българските институции реагираха на това, което се случи на срещата. Реакцията на президента беше точна, хладнокръвна и с ясни послания", коментира тя.

 

Отношение по темата взе и Светият Синод на Българската православна църква. В съобщение се посочва, че президентът Румен Радев се е държал като държавник, "с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква."/offnews.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев