Българският премиер се поклони пред паметта на евреите, депортирани от територията на Република Македония

Източник: МС
12.03.2018 / 15:35

Министър председателят Бойко Борисов почете паметта на депортираните преди 75 г. от Македония над 7 хил. евреи на церемония в Скопие.

 

"Ние дълбоко скърбим за всеки човешки живот и затова и днес сме тук, защото всеки, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян", заяви премиерът ни.

 

Не трябва да забравяме тази част от историята и не трябва да допускаме подобни грешки, заяви Борисов на възпоменателна церемония в Македония.

 

Бойко Борисов е първият български премиер, който участва в отбелязването на годишнина от отвеждането в лагера "Треблинка" и паметта на загиналите там македонски евреи. Тогава България е получила от нацистка Германия правота да административно до управлява територията. Държавата ни обаче, не е имала право да направи свои граждани всички, които са живеели на тази територия. На евреите е било забранено да получат българско поданство. Така те останали под юрисдикцията на нацистките власти.

 

Борисов изтъкна отново, че в тези тежки времена България е успяла да спаси 48 хил. евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение.

 

Бойко Борисов изтъкна отговорността на днешните политици да няма конфликти на Балканите. Той изтъкна, че "трябва да градим, да работим заедно и народите ни да живеят щастливо".

 

По мнение на македонския премиер Зоран Заев присъствието на колегите му от България, Босна и Херцеговина, на представители на румънския парламент и на дипломати от други държави, е показателно за направения цивилизационен избор. "Историята се повтаря само за тези, които остават слепи за изводите от нея", изтъкна Заев.

 

След церемонията правителствените ръководители на България, Македония и Босна и Херцеговина Бойко Борисов, Зоран Заев и Денис Звиздич коментираха в разговор инфраструктурни проекти в региона на Западните Балкани.

 

В срещата след възпоменателната церемони участие взеха и вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал и министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович.

 

В разговора на високо ниво беше обсъдена изключителната важност на инфраструктурната свързаност на страните от региона. Изграждането на проектите ще допринесе за общото европейско икономическо развитие. "Всеки един проект обслужва всяка една балканска, както и всяка европейска държава", заяви Борисов./news.bg

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев