Георги Чолаков: Лозан Панов гласува против моето назначаване като председател на ВАС, сега работим колегиално

Георги Чолаков: Лозан Панов гласува против моето назначаване като председател на ВАС, сега работим колегиално
12.03.2018 / 13:34

Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните теми.

 

Първите 100 дни на новия шеф на ВАС

 

„Може би с право искате да промените Административно-процесуалния кодекс за подсъдността на някои политически лица и с право се обърнахте към Конституционния съд.

 

Вземам повод от тази краставица, която донесе Славчо Велков от БСП“, попита Беновска. „100 дни управлявате ВАС и една от първите Ви работи беше да разтоварите колата на админстративния съд на „гнилите краставици“ и да накарате някой друг съд да решава споровете с министри, зам.-министри и друг вид началници“, продължи Беновска.

 

„Една от опорните точки в моята концепция, встъпвайки в длъжността председател на ВАС беше да се вземат всички мерки за разтоварване на ВАС от обема дела, с който сме натоварени. През декември свиках пленум на ВАС и взехме решение да сезираме КС с въпрос да се тълкува нормата на чл.125, ал.2 от конституцията“, уточни Георги Чолаков. Той допълни, че искат актовете, поставени от министри, да се гледат от административните съдилища по места на първа инстанция. Техните решения ще дойдат на втора инстанция във ВАС. Окончателното решение остава във ВАС.

 

 

Каква е работата на ВАС?

 

„Какъв съд е ВАС? Какви актове са в неговата компетенция? Какви институции контролира?“, попита Беновска.

 

ВАС е върховна инстанция по всички спорове от административен характер. Актове на МС, на данъчни, на полиция, на регулатори, на общини, изборните дела съща, обясни Чолаков.

 

Отношенията на шефа на ВАС с шефа на ВКС, новия ВСС и президента

 

„Имаше една песен “Ненужен”. Не бяхте ли леко ненужен, когато Ви избираха за председател на ВАС. Президентът Радев Ви върна, за да Ви гласува втори път новия ВСС. След като успяхте, какво отношение имате към този ВСС? Какво мислите за президента Радев? И какво мислите за председателя на ВКС Лозан Панов, който беше в основата на това, Вие да бъдете гласуван от новия ВСС?“, попита Беновска.

 

„С Лозан Панов работим колегиално и добре в новия състав на ВСС. Той беше просто един от колегите, който гласува против моето назначаване като председател на ВАС. Новият състав на ВСС работи добре и има добри политики по отношение на цялата магистратска общност. За президента Румен Радев – това си е негово правомощие. Единственият му мотив беше да бъда прегласуван отново от новия състав на ВСС, което се и случи“, отговори Георги Чолаков.

 

„Цацаров каза: “Ние с Лозан Панов няма да станем приятели. Имаме различия с ценностната система”, отвърна Беновска.

 

„Дали сме приятели или не няма значение, защото ние там сме събрани, за да работим. Ние сме колеги, които следва да изпълняват служебните си задължения така, както повелява законът“, отговори шефът на ВАС.

 

Ще има ли бомби със закъснител в съдийската колегия на ВСС?

 

„Може би съществувате с мирно съвместно съжителство съдийската колегия, защото много от нещата се случват, може би ще бъдат бомба със закъснител. Например, свалянето от длъжност на Красимир Влахов“, попита Беновска.

 

„Смяната на зам.-шефа на ВКС започна още миналата година. Има две заседания. В едното не уважихме искането на Лозан Панов да бъде Красимир Влахов освободен. При втората процедура, Красимир Влахов си подаде оставката и я гласувахме, защото това е негов личен акт“, отговори Георги Чолаков.

 

Ще има ли отчетност в работата на новия шеф на ВАС?

 

„Във Вашата концепция обещахте редовна отчетност”, попита Беновска.

 

Георги Чолаков посочи, че има приемно време в петък, но то не е обявено официално. “Приех двама-трима граждани по тяхно настояване и се оказа, че накрая се стига отново как да им бъде решено едно дело. Много е деликатно как да се процедира“, разказа той.

 

„Кого ще приемате в приемното време, след като няма да приемате страни по дело, адвокати, вещи лица. Кого ще приемате?“, попита водещата.

 

Има НПО-та, които искат да бъдат приети по обсъждането на разни проблеми. Неправителственият сектор е важен сектор, с който трябва да има комуникация, отговори Чолаков.

 

Водещата попита още шефа на ВАС Георги Чолаков за повече подробности за новата длъжност, която ще се създаде дали ще бъде говорител или върховен омбудсман на съда.

 

„100 дни за твърде малко за 7-годишния мандат, който ми предстои”, посочи Георги Чолаков. Той обеща да уведоми медиите за първия си приемен ден писмено, по мейл. Ще бъде избран говорител на ВАС, както прокуратурата има говорител в лицето на Румяна Арнаудова. „Всички прессъобщения от името на съда, освен с пиара, ще бъдат консултирани и с говорителя на съда. Когато става въпрос за дела с обществен интерес, този говорител ще дава обяснения за тези дела. Това ще бъде колега съдия. До две седмици ще има такъв човек“, обеща Георги Чолаков.

 

„Кой са знаковите дела с обществено значим интерес в момента?“, попита Беновска.

 

Уволението на съдия Ченалова, даде за пример Георги Чолаков. В момента конструирам медийната политика на съда и всяко едно дело с обществен интерес ще получи съответния индекс, за да може да бъде следено като движение, допълни шефа на съда.

 

Колко неизпълнени решения има на ВАС?

 

Такава статистика няма, защото решението се постановява и се изпраща на административния орган за изпълнение, а дали той ще го изпълни или независи от самата страна, която трябва да сезира ВАС, ако решението не се изпълнява, отговори Чолаков.

 

„Трябва ли да остане глобата в размер на 500 лева за неизпълнение на решения на ВАС от колективен орган“, попита Беновска.

 

Глобата е от 200 до 2000 лева при първо нарушение. След това при второ неизпълнение глобата е по 500 лева на седмица, отговори Георги Чолаков. Председателят на ВАС в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3 на 11 март 2018 година обеща да въведе приемен ден за граждани и неправителствени организациии и да има говорител на съда.

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев