Учителите, медицински специалисти и журналисти - най-тормозени на работното място

Снимка:Thinkstock/Getty Images
07.03.2018 / 16:18

Най-много стрес и тормоз на работното място има сред учителите, след тях са медицинските специалисти и журналистите. Данните съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на конференция по темата. Според синдикалистите необходимо е създаване на Закон за насилието на работното място.

 

6 милиона жени по света търпят насилие на работното място, това е световен, а не само български проблем, съобщи Янка Такева.

 

"Там, където са феминизирани професиите, има най-много насилие. И по изследванията, които и Синдикатът на българските учители направи, и нашата конфедерация, на първо място по стрес и тормоз е учителската професия, след това са медицинските специалисти, следвани от журналистите", обобщи данните Такева.

 

Според европейско проучване 40% от работодателите са обезпокоени от насилието и тормоза на работното място, обяви директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев. "Но само 25% от тях са въвели мерки за борба с проблема. А в много страни от С този дял не надвишава10%", заяви той.

 

По думите му е необходимо създаването на Закон срещу насилието на работното място, разработване на Етични кодекси по отрасли и антистрес програми./Дарик

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев