Драгомир Стойнев в Сливен: Държавата да защити правата на българските работници

Драгомир Стойнев: Държавата да защити правата на българските работници
12.02.2018 / 20:22

С предложените промени в Закона за трудова миграция и трудова мобилност, с вносители народните представители от ГЕРБ Даниел Кирилов и от НФСБ Петър Петров се прави революция в приема на работници от трети страни. Това заяви в Сливен Драгомир Стойнев-член на ИБ на БСП.

 

„Тези промени са внесени за второ четене без да е консултирано с българските синдикати и предложението гласи, че вместо 10% от броя на работниците от дадено предприятие се заменя с 20 на сто. С тези промени се улеснява вноса на работници от страни извън ЕС в България”, уточни още Стойнев. Прави се и разлика между големи, средни и малки предприятия, като за малки предприятия този процент скача на 35%, добави още той. „Ние знаем проблемите на българския бизнес, на българските предприемачи, че имат нужда от квалифицирана работа ръка, но питаме къде е държавата?” , коментира Даниел Стойнев. По думите му именно държавата трябва да отговори на нуждите на бизнеса с квалифицирана работна ръка.

 

Според БСП този подход е неприемвлив и е необходимо да се чуе мнението на синдикатите, промяната да бъде разгледана в тристранният съвет, защото „с лека ръка държавата абдикира от основните проблеми на българското общество”, каза още Драгомир Стойнев. Социалистите не са против в тези професии, където наистина няма определени специалисти, държавата да внесе, но ще искат дебат в парламента и призоват синдикатите да защитят правата на българските работници./"Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев