Сливенският „Едип цар” по едноименната трагедия на Софокъл ще се играе в ДТ "Стефан Киров" на 13 февруари

Постановката на ДТ „Стефан Киров” – „Едип цар”
12.02.2018 / 12:37

Постановката на ДТ „Стефан Киров” – „Едип цар”, ще се играе на сцената на сливенския театър на 13 февруари от 19.00 часа.

 

Постановката, режисирана от Биляна Петрова, е сценичен разказ по едноименната трагедията на Софокъл и текстове от Фридрих Дюренмат. Въпреки тежката старогръцка история, която разказва, въпреки сложните човешки и философски проблеми, които поставя, въпреки сложната плетеница от препратки към минало, настояще и бъдеще, спектакълът се гледа „на един дъх”, твърдят зрители. Режисьорката Биляна Петрова е успяла да направи театралния разказ по-близък и по-разбираем за съвременния човек.

 

Актьорите сякаш жонглират с думите, влизат от сцена в сцена и водят зрителите в избраната посока, за да им представят един различен прочит и да ги доведат до неочакван, впечатляващ финал. Представлението отправя актуални послания за християнския морал на новия човек, в които за греха има покаяние, за престъплението и наказанието, а за човека, който освен карма, има и право на избор.

Ролята на Едип се изпълнява от Ивайло Гандев, Сабина Коен е Пития, Николина Янчева – Сфинкс, Димитър Марков – Тирезий, Димитър Костадинов – Креон, а Таня Йоргова – Йокаста. Автор на сценографията е Елица Андреева, а хореографията е дело на Ина Гергинова.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев