Пред НС: Ратифицирай Истанбулската конвенция сега!

снимка: БГНЕС
11.01.2018 / 13:47

„Ратифицирай Истанбулската конвенция сега!” Такъв плакат разпънаха пред Народното събрание участници в мирна демонстрация в подкрепа ратификацията на Истанбулската конвенция в България, предаде репортер на БГНЕС.

 

Хората бяха подготвили плакати, които призоваваха за: „Никаква търпимост към насилието над жените“, „Любовта не боли!“, „НЕ на насилието“, „Уважавай жените“, „Истинските мъже НЕ БИЯТ“, "ЗА!Истанбулската конвенция".

 

„Тук съм, за да подкрепя ратифицирането на конвенцията и да изразим и гласно, и с присъствие нашата подкрепа за това, че по най-бързия начин държавата трябва да ратифицира тази конвенция, защото тя дава възможност да се мине още стъпки напред в защитата и подкрепата на хората изобщо, които преживяват, предимно жени и момичета преживяват насилие и предимно за домашното насилие става въпрос“, каза Златка Мачева, председател на Сдружение „Център отворена врата”-Плевен. Тя отбеляза, че в конвенцията изобщо не се засяга, тя не е тема за обсъждане за трети пол, нито е споменато някъде за третия пол. „Става въпрос за Джендър-а, а той не е свързан с третия пол. Това са социалните роли, които мъжете и жените имат в обществото и това е общото разбиране, а не свързано с трети пол, или пети и т. н. както вече се тиражира в медийното пространство“, подчерта тя.

 

Адвокат Елена Кръстева от Алианс за защита от насилие основано на пола заяви, че в конвенцията няма двояки моменти. „Там е въведено едно определение за пол, което служи само за целите на конвенцията, като то цели да обхване не само биологичния пол на мъжа и жената, но да обхване и тези стереотипи, които обществото наслагва върху мъжете и жените с цел те да бъдат изкоренени. Негативните стереотипи, че жените са слаби, че мъжете са задължени да изкарват парите, а майката да си стои в къщи, че мъжете не са добри бащи по дефиниция и т. н. Това определение е само за целите на конвенцията. Тя не задължава държавите да въвеждат определение за понятието пол и в България такова определение на понятието пол няма да бъде въвеждано в законодателството. Конвенцията задължава държавите да изменят наказателното законодателство, както и гражданското, така че да се засили защитата на пострадалите от домашно насилие, от насилие, основано на пол, от което може да пострадат и мъже и жени“, каза тя.

 

В тази връзка, каза Елена Кръстева, вече е създадена работна група към Министерство на правосъдието и са изработени Законопроект за изменение и допълнение на НК и за Закона за защита от домашното насилие. „Основните промени, които ще бъдат са в НК да се криминализира преследването на жертвата, което изключително често се случва, психическото насилие и се въвеждат специални състави тогава, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие. Тоест домашното насилие ще стане престъпление от общ характер, което сега го няма“, обясни адвокатът. /БГНЕС

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Наблюдател | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Людмила Калъпчиева | Програмиране и SEO от Христо Друмев